Konrád
8 °C
26 °C

Greenpeace-hajófoglalás a génkezelt szója ellen

2004.04.29. 15:08
Génkezelt szójákat szállító hajót foglaltak el a Greenpeace környezetvédő szervezet aktivistái a spanyolországi Málaga partjainál. Az akcióban részt vett két magyar önkéntes is.
A Greenpeace nemzetközi környezetvédelmi szervezet aktivistái, köztük két magyar önkéntes, elfoglaltak egy, több ezer tonna génkezelt szóját szállító teherhajót a spanyolországi Málaga partjainál. A környezetvédők felfújható csónakokkal közelítették meg a Winner (Győztes) nevű hajót, s felmásztak annak daruira, "hogy (a kikötői munkások) ne tudják kipakolni a génkezelt rakományt kikötés után" - áll a Greenpeace MTI-hez eljuttatott közleményében.

A közlemény szerint a Winner közel 9 ezer tonna génkezelt szóját szállított Argentínából Spanyolországba. A dél-európai ország az Európai Unió második legnagyobb szójaimportőreként évi hatmillió tonna szóját vásárol Észak- és Dél-Amerikából. A Greenpeace becslése szerint ebből több mint négymillió tonna génmanipulált termék. Az akció tiltakozás volt a spanyol élelmiszerek génkezelt szójával való szennyezése ellen.

Ha a kormányok nem óvják meg élelmiszereink biztonságát, akkor nekünk kell cselekedni, hogy megakadályozzuk ezt a "nem kívánatos géntechnológiai kísérletet" - mondta Daniela Montalto, a Greenpeace argentin kampányszervezője.