Márk
13 °C
28 °C

Hatástanulmánnyal a rakétavédelem ellen

2001.08.30. 17:12
Több környezetvédelmi szervezet úgy próbálja megakadályozni vagy legalábbis lelassítani a Bush-kormány által felvázolt rakétavédelmi rendszer kiépítését, hogy bíróságon kényszerítik a Pentagont egy költséges és elhúzódó környezetvédelmi hatástanulmány elkészítésére.
Több amerikai és nemzetközi zöldszervezet - köztük a Greenpeace és a Natural Resources Defense Council - egy washingtoni szövetségi bíróságon próbálja rákényszeríteni a Pentagont, hogy az országos rakétavédelmi rendszer (NMD) kiépítése és a tesztelések megkezdése előtt végezzen el környezetvédelmi hatástanulmányokat az érintett helyeken, így Alaszkában, Hawaiin és Kaliforniában - írta a New York Times.

Időhúzás

Amennyiben a bíróság a felperesnek ad igazat, az súlyos csapás volna a Bush-adminisztráció rakétavédelmi elképzeléseire. A Pentagon 2004-re működőképessé akarja tenni a NMD-t, Bush elnök pedig csak néhány napja jelentette ki, hogy ha kell, hónapokon belül kilép a rakétavédelmi rendszerek kiépítését tiltó ABM-szerződésből. Egy alapos környezetvédelmi hatástanulmány elkészítése azonban egy évig is eltarthat.

"Nyilván ez a dolog arról szól, hogy hátha a késés miatt az egész elmarad" - mondta egy alaszkai Greenpeace-aktivista a Times-nak. "Ilyen esetekben mindig erre számítunk".

Egy Pengagon-szóvivő azt mondta, hogy ők már régen elkészítették ezeket a hatástanulmányokat, és továbbiak már tervbe vannak véve. A Natural Resources Defense Council jogi képviselője szerint azonban a jelenlegi vezetés saját bevallása szerint is sokkal agresszívabb kísérleti és építési tempót diktál. Ezért új felmérésekre van szükség.

A környezetvédők szerint a rendszer számos eleme súlyos károkat okozhat: az elektromágneses sugárzás, a lakott területeket is fenyegető űrszemét (a kísérleti rakétákból), és a különféle mérgező anyagok alkalmazása.