Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Meghalt a Greenpeace alapítója

2005.05.03. 14:24
Hatvanhárom éves korában, hétfőn Torontóban prosztatarákban elhunyt Bob Hunter, a Greenpeace nemzetközi környezetvédő békemozgalom társalapítója és első elnöke. Bob Hunter nemcsak nukleáris kísérletek leállításáért folytatott harcot, hanem küzdött a bálnák és fókák védelméért, az esőerdők és a Föld ózonpajzsának megóvásáért is.

Bob Hunter 1941-ben született Winnipegben. Saját bevallása szerint lázadó szellemű gyermek volt. Újságíróként kezdett dolgozni a Winnipeg Tribune című lapnál, ahol elsősorban környezetvédelmi problémákkal foglalkozott. Magát a "világfalu" elmélet megalkotója, Marshall McLuhan tanítványának tekintette.

"Ne verj hullámot"


Bob Hunter (1971)
Hunter, mint az 1960-as évek végének számos amerikai fiatalja, részt vett a vietnami háború és az atomfegyverkezés elleni tüntetésekben.

Ebből alakult ki a Greenpeace, amikor 1971-ben egy öreg, rozsdamarta halászhajón a magát "Ne verj hullámot bizottságnak" nevező kis csoport élén elindult az Aleuti-szigeteken lévő Amchitkára, az amerikai nukleáris kísérletek színhelyére. Bár az amerikai katonák megakadályozták, hogy a "Greenpeace" nevet viselő hajó eljusson céljához, az akciónak nagy nemzetközi visszhangja lett.

Ekkor alapította meg Vancouverben egy templom pincéjében Ben Metcalfe-fel közösen a Greenpeace-t, amelynek 1973-tól 1977-ig elnöke is lett. Azóta a "Zöld Béke" mozgalma nemzetközivé lett, jelenleg 40 országban, köztük Magyarországon is működik, több mint 2,5 millió taggal.

A szivárvány harcosai

Hunter nem csupán a nukleáris kísérletek leállításáért folytatott harcot, hanem küzdött a bálnák és fókák védelméért, az esőerdők és a Föld ózonpajzsának megóvásáért is. Hunter eszméit és a mozgalom megalakulásának történetét 1978-ban A szivárvány harcosai című könyvében foglalta össze, amellyel egy indián szellemtörzs legendájára utalt.

Hunter 1981-ben elhagyta a szervezetet, hogy az írásnak szentelje életét, de továbbra is részt vett a Greenpeace akcióiban, és tanácsadóként is segítette a mozgalmat. Jellemző rá, hogy még "vallást" is alapított, az Egész Föld Egyházát. 2000-ben az amerikai Time magazin a XX. század 10 legnagyobb környezetvédője közé sorolta.