Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Veszélyben forgott Bush élete

2005.05.18. 14:49
Hiába próbálta előbb letagadni, majd eljelentékteleníteni Grúzia a Bush múlt heti látogatásán történt incidenst. A grúz hatóságok szerint csak egy gyakorlógránátot találtak a földön a Tbilisziben szónokló elnöktől harminc méterre, az FBI nyomozója azonban megállapította, hogy a gránát robbanóképes volt és dobták.

Valóban veszélyben forgott George W. Bush élete múlt heti tbiliszi látogatásán. A grúz hatóságok szerdán, egy nappal Bush látogatása után közölték, hogy egy gyakorlógránátot találtak a földön az amerikai elnök szónoki emelvényétől mintegy harminc méterre. A hatóságok próbálták jelentéktelennek feltüntetni a problémát.

Olyannyira, hogy első reakciójukban egyszerűen letagadták az incidenst. "Ez egyszerűen hazugság. Ilyen nem történt", jelentette ki az AP-nek Guram Donadze grúz nemzetbiztonsági tisztviselő egy hete.

Az FBI a helyszínre kirendelt nyomozója teljesen más megállapításokra jutott. Brian Parmen jelentése szerint a gránát robbanóképes volt, és nem a földön hevert, hanem valaki eldobta úgy, hogy a tömegben eltalált egy lányt.

Az amerikai elnöki testőrség, a Secret Service már egy hete is ezt az eseménysort vázolta fel, akkor azonban még nem tudták biztosan, hogy valóban robbanóképes gránátot használtak-e.

A grúz hatóságok, akik egy hete azt állították, hogy Bush élete nem forgott kockán, egyelőre nem kommentálták az FBI nyomozásának az eredményét.