Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Amerikai szenátorra támadtak Grúziában?

2006.09.05. 10:14
Zavaros hírek érkeztek Grúziából egy amerikai szenátor elleni állítólagos rakétatámadásról. A grúz védelmi minisztérium szerint az elnökséget többször is megpályázó John McCain kísérőhelikopterét célozták meg az ország felett, az amerikai kormány viszont nem tud az incidensről. Grúziában már Busht is megprópbálták megölni, akkor pont a grúz hatóságok igyekeztek elbagatelizálni a támadást.

Rakétát lőttek a múlt héten Grúziában John McCain amerikai szenátor egyik kísérőhelikopterére, közölte a grúz védelmi minisztérium. A föld-levegő rakétát akkor lőtték ki, amikor az elnökjelöltségért többször pályázó, a republikánusok mérsékelt szárnyához tartozó politikus az amerikai Szenátus delegációjának élén járta a volt szovjet köztársaságot.

Ugyanaznap a grúz védelmi miniszter helikopterét is támadás érte. A gépet nehézgéppuskával lőtték, a károk miatt a gép kényszerleszállást hajtott végre.

A grúz védelmi minisztérium közleménye szerint a McCain elleni támadásról értesítették az amerikai hatóságokat, de az AP kérdésére ezt az amerikai külügyminisztérium nem tudta megerősíteni.

Bush is célpont volt

Grúziában a polgárháború kiújulásával fenyegető helyzet alakult ki a szakadár, a szomszédos Oroszország támogatását élvező Dél-Oszétiában, rendszeresek a kisebb-nagyobb fegyveres incidensek. Ráadásul a grúz fővárosban Tbilisziben már George W. Bush ellen is kíséreltek meg merényletet, egy örmény származású férfi dobott kézigránátot az amerikai elnökre, de az nem robbant fel.

A támadás körülményeiről szóló beszámolók a mostanihoz hasonlóan akkor is zavarosak voltak. A grúz hatóságok először azt állították, hogy a gránátot nem hajították, hanem eleve a téren hevert, és amúgy is életlen gyakorlógránát volt.

Ez később tarthatatlanná vált, az FBI egyik a helyszínre rendelt nyomozója megállapította, hogy a valójában éles, csak szerencsére besülő gránátot a tömegből hajították Bush felé. A gránát egy nézelődőt fejen is talált.

Bush merénylőjét végül tűzharcban fogták el.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!