Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Felvétel készült a grúz kémrepülőt lelövő orosz gépről

2008.04.22. 15:47
Miközben a Kreml hivatalos lapja szerint Grúzia csak feszültségkeltésből állítja, hogy egy orosz gép lőtte le kémrepülőgépét, a grúz belügyminisztérium nyilvánosságra hozta a kémgép videóját, amin tisztán látszik, hogy egy Mig-29-es lő ki rakétát a repülőre. Mindez Grúz terület felett történt, mégis Moszkva vádolja Grúziát szerződésszegéssel.

"A hivatalos Tbiliszinek bármi áron bizonyítania kell szándékai tisztességes voltát" - jelentette ki a Kreml szócsövének számító Rosszijszkaja Gazeta kedden, két nappal azután, hogy egy orosz vadászgép grúz terület felett lelőtt egy grúz felderítő robotrepülőgépet. Oroszország hivatalosan tagadja, hogy egyik Mig-29-ese lőtte volna le a gépet, a kormány szócsöve szerint a szakadár grúziai tartomány, Abházia állítja, hogy a gépet saját légvédelme lőtte le, és a grúzok csak az orosz-grúz feszültséget akarják gerjeszteni, amikor azt állítják, hogy egy orosz repülő lőtte le a kémrepülőt.

Pedig a grúz gépet egy kedden nyilvánosságra került felvétel szerint egyértelműen egy Mig-29-es lőtte le. Azaz a kérdés immár inkább az, hogy mit keresett egy orosz Mig-29-es grúzia légterében.

Az orosz vezetés a videó nyilvánosságra kerülésével egyidőben a grúz-abház konfliktust tűzszünettel lezáró, 1994-es moszkvai szerződés megszegésével vádolja Grúziát. Az oroszok szerint a grúzok a Moszkva támogatását élvező szakadár területek visszafoglalására készülnek.

Abházia - és Dél-Oszétia - Grúzia 1991-es függetlenedése után próbált fegyverrel elszakadni Grúziától. A konfliktust a mai napig nem zárták le, Grúzia nem hajlandó lemondani a területekről, melyek érdekében most az orosz vezetés Koszovóval példálózik, bár Moszkva a végsőkig elutasította a volt szerb tartomány függetlenségét.