Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Felvétel készült a grúz kémrepülőt lelövő orosz gépről

2008.04.22. 15:47
Miközben a Kreml hivatalos lapja szerint Grúzia csak feszültségkeltésből állítja, hogy egy orosz gép lőtte le kémrepülőgépét, a grúz belügyminisztérium nyilvánosságra hozta a kémgép videóját, amin tisztán látszik, hogy egy Mig-29-es lő ki rakétát a repülőre. Mindez Grúz terület felett történt, mégis Moszkva vádolja Grúziát szerződésszegéssel.

"A hivatalos Tbiliszinek bármi áron bizonyítania kell szándékai tisztességes voltát" - jelentette ki a Kreml szócsövének számító Rosszijszkaja Gazeta kedden, két nappal azután, hogy egy orosz vadászgép grúz terület felett lelőtt egy grúz felderítő robotrepülőgépet. Oroszország hivatalosan tagadja, hogy egyik Mig-29-ese lőtte volna le a gépet, a kormány szócsöve szerint a szakadár grúziai tartomány, Abházia állítja, hogy a gépet saját légvédelme lőtte le, és a grúzok csak az orosz-grúz feszültséget akarják gerjeszteni, amikor azt állítják, hogy egy orosz repülő lőtte le a kémrepülőt.

Pedig a grúz gépet egy kedden nyilvánosságra került felvétel szerint egyértelműen egy Mig-29-es lőtte le. Azaz a kérdés immár inkább az, hogy mit keresett egy orosz Mig-29-es grúzia légterében.

Az orosz vezetés a videó nyilvánosságra kerülésével egyidőben a grúz-abház konfliktust tűzszünettel lezáró, 1994-es moszkvai szerződés megszegésével vádolja Grúziát. Az oroszok szerint a grúzok a Moszkva támogatását élvező szakadár területek visszafoglalására készülnek.

Abházia - és Dél-Oszétia - Grúzia 1991-es függetlenedése után próbált fegyverrel elszakadni Grúziától. A konfliktust a mai napig nem zárták le, Grúzia nem hajlandó lemondani a területekről, melyek érdekében most az orosz vezetés Koszovóval példálózik, bár Moszkva a végsőkig elutasította a volt szerb tartomány függetlenségét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!