Boglárka
19 °C
35 °C

Konzervatív siker a görög választásokon

2004.03.07. 20:44
Kormányváltásra szavaztak a görögök az exit-pollok adatai szerint. Az első előrejelzések a jobboldali Új Demokrácia öt százalékos sikeréről szólnak, a szocialisták vezére elismerte a vereséget
A konzervatív Új Demokrácia (NDK) párt egyértelmű győzelmét jelzik előre a vasárnapi görögországi választásokon a szavazófülkék kijáratánál végzett felmérések - jelentette az MTI. A görög állami televízió számítása szerint az ellenzéki Új Demokrácia a szavazatok 45,5 százalékára számíthat, míg az országot csaknem 11 éve kormányzó Pánhellén Szocialista Mozgalom (PASZOK) 40,2 százalékot érhet el. Hasonló eredményre jutottak a más görög médiumok megbízásából végzett közvélemény-kutatások is.

"Az Új Demokrácia (NDK) párt megnyerte a választást" - ismerte el a vereséget Jeórjiosz Papandreu, a PASZOK elnöke. A kormányfő sikeres munkát kívánva utódának, a konzervatív NDK-t vezető Kosztasz Karamanlisznak.

A már részeredményeket is tükröző első, érdemi választási adatok közép-eurpai idő szerint este 9 óra tájban várhatók. A görög választójog szerint a relatív győzelem abszolút többséghez juttatja a győztes pártot a görög parlamentben.

A BBC értesülései szerint az exit-pollok ellenére rendkívül szoros eredmény várható. Papandreu szavazata leadásakor még optimistán nyilatkozott. "Pozitív visszajelzéseket kapunk az ország minden részéről, optimistán várjuk az eredményeket" - mondta a BBC-nek.

A brit hírügynökség szerint azonban több választó szerint is ideje változtatni. A PASZOK egy kisebb megszakítástól eltekintve 23 éve van hatalmon, az utóbbi időben korrupciós vádak is felmerültek a szocialistákkal szemben. Az NDK azonban a BBC szerint nem jelent igazi alternatívát, tekintve, hogy programja gyakorlatilag megegyezik a PASZOK-éval.

Mindkét párt a korrupció letörését ígérte, az NDK esetében azonban kérdéses, hogy vezetőik elég tapasztalattal rendelkeznek-e a kormányzáshoz - írja a BBC.