Géza
-12 °C
-4 °C

Gerillának minősítette az iraki lázadókat egy olasz bíró

2005.01.25. 13:22
Felmentett a terrorizmus vádja alól öt, az iraki lázadócsoportokhoz öngyilkos merénylőket toborzó muzulmánt egy olasz bírónő. Clementina Forleo szerint a csoportok bizonyíthatóan csak gerillatevékenységet folytattak.

Gerillacsoportnak minősítette az emberrablásokat és robbantásokat elkövető iraki lázadókat egy olasz bíró. Az Anzár al-Iszlám csoport szervezésében öngyilkos merénylőket toborzott iraki akciókra, Clementina Forleo első fokon eljáró bíró szerint ez azonban nem meríti ki a terrorizmus fogalmát.

A bírónő más, jelentéktelenebb bűncselekményekben és az illegális bevándorlás segítésében bűnösnek találta az öt vádlottat, akiket végül három-három év börtönre ítélt.

A terrorvádak alóli felmentés hatalmas közfelháborodást váltott ki. Giancarlo Fini külügyminiszter szerint a bírónő egyenlőségjelet tett az áldozatok és a merénylők közé, Roberto Calderoli reformügyi miniszter szerint pedig egyenes meggyalázta az iraki túszszedők áldozatául esett olaszok emlékét.

A bíróságokkal amúgy is feszült viszonyban levő kormányzattal szemben az olasz baloldal, különösen a Zöld Párt üdvözölte a döntést. A zöldek igazságügyi bizottsági képviselője szerint tiszteletben kell tartani a bíróságok szabad döntési jogát. Véleménye szerint nem ez lett volna az első eset, amikor muzulmán állampolgárok ellen megtorlásokkal élnek.

Forleo bírónő ítéletében megerősítette, hogy a vádlottak pénzügyileg akarták támogatni a közel-keleti és észak-iraki félkatonai csoportokat, de nem látta bizonyítottnak, hogy a lázadócsoportok "gerillatevékenységen túl terroristák" is lennének.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft