Sára, Márió
2 °C
6 °C

Elfogták Bush merénylőjét

2005.07.21. 10:39
Tűzharc után fogták el a grúz hatóságok a májusi Bush elleni merénylet feltételezett elkövetőjét. A rendőrök csak tanúként akarták meghallgatni az örmény származású férfit, aki azonban tüzet nyitott rájuk.

Tűzharcban fogták el a grúz hatóságok azt a férfit, aki egy éles gránátot dobott Bush irányába az amerikai elnök tbiliszi látogatásán, jelentette a CNN. A tűzpárbajban egy rendőr életét vesztette, a támadással gyanúsított fiatalember, Vlagyimir Arutiniani megsérült.

A rendőrök a grúz belügyminisztérium tájékoztatása szerint fülest kaptak arról, hogy Arutiniani tudhat a sikertelen merénylet részleteiről. A férfi azonban rátámadt a kiérkező rendőrökre.

A vizsgálat adatai szerint Arutiniani örmény származású. A Bushra dobott éles gránát a grúz hatóságok szerint szintén Örményországból származott.

Az elnöki testőrség, a Secret Service szóvivője, Tom Mazur nem kívánta kommentálni a nyomozás fejleményeit. "Nem veszünk részt a nyomozásban, de nyomon követjük a grúz hatóságok lépéseit" - nyilatkozta a CNN-nek.

Bush május 10-én látogatott Grúziába, ahol Tbiliszi központjában beszédet is tartott. Ekkor hajítottak gránátot felé a tömegből. A grúz hatóságok első körben megpróbálták elsimítani az esetet, mondván a gránátot nem hajították, hanem eleve a téren hevert, és amúgy is életlen gyakorlógránát volt.

Ez később tarthatatlanná vált, az FBI egyik a helyszínre rendelt nyomozója megállapította, hogy a valójában éles, csak szerencsére besülő gránátot a tömegből hajították Bush felé. A gránát egy nézelődőt fejen is talált.

A nyomozás jelenlegi állása szerint a gránátot alig harminc méterről dobták Bush felé. A merénylet nem veszélyeztette volna Bush és Mihail Szakasvili grúz elnök életét, mivel a két vezető golyóálló üveg mögül intézett beszédet a tömeghez. Az Egyesült Államok tbiliszi követsége szerint a merényletnek Bush és Szakasvili egyaránt célpontja lehetett a támadásnak.