Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Tapizássá fajul a reptéri ellenőrzés

2004.12.23. 11:16
Túlbuzgó biztonságiak tapogatják a nőutasok mellét az amerikai reptereken. A reptéri biztonság szempontjából indokolatlan tapizás miatt a civil jogvédők kampányt kezdtek. Véleményük szerint előbb kellene átvizsgálni az áruszállító konténereket a női fehérnemüknél.

Az internetről letölthető feljelentő formanyomtatványt adott ki az Amerikai Polgárjogi Szövetség (ACLU) a reptereken elszaporodott zaklatások áldozatainak. Az elmúlt hetekben drasztikusan nőtt azoknak a nőutasoknak a száma, akiket a repterek biztonsági alkalmazottai motozás címén egyszerűen letapiztak. A bombák és veszélyes fegyverek után kutató, többségében férfi biztonsági őrök különös figyelmet szentelnek vizsgálódásaik során a női melleknek.

Szexista megjegyzések

"A reptéri biztonsági szolgálatok sok nőt indokolatlan markolászásnak tesz ki, anélkül, hogy a vizsgálat bármilyen valós biztonsági célt szolgálna", jelentette ki közleményében Lenora Lapidus, az ACLU Női Jogok Programjának igazgatója. Mint mondta, az előírások szerint biztonsági szolgálatok emberei kizárólag kézhátukkal érinthetik a nők mellét és lábközét, ezzel a módszerrel azonban egy bombát nem lehet ézrevenni.

A jogvédők szerint ez is bizonyítja, hogy a gyakorlat teljesen fölösleges zaklatás. Arról nem beszélve, hogy a motozást inkább tapizásnak tekintő biztonságiak a megalázásokat sok esetben szexista megjegyzésekkel fűszerezik, a vonakodókkal pedig gyakran durván bánnak.

Fenyegető mellek

"Valóban a női mellek lennének reptereink biztonságának legfőbb veszélyeztetői, amikor a repülőkre kerülő árukonténerek nagy részét egyáltalán nem vizsgálják át?", kérdezte közleményében Barry Steinhard, az ACLU Technológia és Szabadság Projektjének igazgatója. A jogvédők felszólították a reptéri biztonsági szolgálatot, hogy legalább saját utasításrendszereinek betartására képezzék ki személyzetüket. Ennek értelmében ugyanis nőket csak nő motozhatna meg, privát körülmények között.

A jogvédők közleményére reagálva a biztonsági szolgálatokat felügyelő Közlekedésbiztonsági Hatóság közleményben jelentette be a motozásra vonatkozó szabályok szigorítását. A részletekről ugyanakkor nem számoltak be, jelentette a WTOP washingtoni rádióadó.