Gerzson
-3 °C
3 °C

Lemondott hivataláról Stanislav Gross

2005.04.25. 15:53
A cseh kormányfő zavaros családi pénzügyei miatt hétfőn délelőtt lemondott hivataláról, de az új választás kiírását megúszta a kormánykoalíció. Az új miniszterelnök az integrációs ügyekért felelős Jirí Paroubek lett.

Stanislav Gross, cseh miniszterelnök hétfőn délelőtt lemondott hivataláról, ami a hatályos törvények szerint egyben a kormány lemondását is jelenti. Václav Klaus államfő a miniszterelnök lemondását elfogadta.

Paroubek engedékenyebb lenne a könnyű drogokkal és az eutanázival szemben
#alt# Jirí Paroubek cseh kormányfőjelöltet nem zavarná, ha az állam megértőbben viszonyulna az úgynevezett könnyűdrogokhoz, s egyetért a kegyes halál esetleges intézményesítésével is, erről pénteken beszélt egy rádiónak. A cseh balközép kormány, amelyben Paroubek eddig a regionális fejlesztési tárcát vezette, ugyanakkor úgy döntött, hogy szigorúbban fog fellépni a könnyű drogok ellen. A cseh fiatalok körében a leginkább elterjedt az alkoholfogyasztás, a dohányzás és a drogfogyasztás Európában. A kemény drogok fogyasztása mindamellett csökken. A kegyes halál, az eutanázia a jelenlegi cseh jogi szabályozás szerint gyakorlatilag gyilkosságnak számít, s akár életfogytiglani börtönnel is büntethető. Egy új törvényjavaslat azonban már maximum hat évet szabna ki.
Gross tündöklése és bukása
#alt# Az 1969-ben mozdonyvezetőnek készülő Stanislav alig pár hónapnyi munka után más az ifjú szociáldemoktraták vezére, harminchat éves korára már a Szociáldemokrata Párt második legerősebb embere. A szociáldemokraták 2002-es választási győzelmét követően belügyminiszterként várta ki, hogy Vladimír Spidla átverekedje magát a tb-reformokon, majd megbukjon az EP-választások után. Ezután átvette a hatalmat a pártban és a kormányban is.
Gross népszerűségi mutatóin viszont 2005 elejére meglátszott a lakásügy, illetve a szürke- és a már majdnem teljesen feketegazdasággal is szoros kapcsolatokat ápoló felesége botrányai. Sajtóhírek szerint Grossné beszállt a csehországi kuplerájbizniszbe is, ami megmagyarázhatná a lakáspénz eredetét is. Gross népszerűsége márciusra a korábbi 80-ról 29 százalékra esett.
A fiatalos mozdonyvezetővel még egykori mentora, a szociáldemokratáknál még mindig nagyhatalmú Milos Zeman is szembefordult. Az egykori miniszterelnök nemrégiben megjelent emlékirataiban műveletlen bunkóként, opportunistaként jellemezte kiszemelt utódját. Bővebben >>>
A zavaros családi pénzügyei miatt az utóbbi hetekben a bírálatok kereszttüzébe került Gross azután nyújtotta be lemondását Václav Klaus államfőnek a prágai Hradzsinban, hogy a koalíció három pártja hétfőn reggel új együttműködési megállapodást írt alá.

Maradt a szűk többség

A megállapodás alapján Gross utóda a kormányfői bársonyszékben Jirí Paroubek, a Cseh Szociáldemokrata Párt alelnöke, eddigi regionális fejlesztési miniszter lett.

Jirí Paroubeknek, az új miniszterelnöknek kinevezése után 30 napja lesz arra, hogy kormányának programjával a képviselőház elé lépjen és bizalmat kérjen számára. A három kormánypártnak a 200 tagú képviselőházban csak 101 mandátuma van, ezért többségük érvényesítéséhez nagy fegyelem szükséges.

A hárompárti megállapodás szerint az új kormány legfőbb feladata az európai alkotmány csehországi elfogadtatása lesz. További kiemelt feladatok a közepes és az alacsony jövedelmű rétegek adóterheinek csökkentése, a nyugdíjreform alapelveinek előkészítése, a csődtörvény, az érdekütköztetést kizáró törvények, valamint a jövő évi költségvetésnek a kidolgozása és parlament elé terjesztése.

Stanislav Gross lakásbotránya február elején robbant ki. A kormányfő egy napilap kérdésére nem tudta hitelt érdemlően megmagyarázni, honnan volt 1999-ben ötmillió koronája (mintegy negyvenmillió forintja) egy prágai luxuslakásra.

A botrány koalíciós válsághoz vezetett, a hárompárti kormány (a szocdemek, a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt [KDU-CSL] és a Szabadság Unió-Demokratikus Unió) második legnagyobb pártja, a kereszténydemokrata KDU-CSL megvonta a bizalmat a kormányfőtől.

Mentették a menthetőt

Miközben Gross és a szociáldemokraták már - a kommunisták támogatását élvező - kisebbségi kormány megalakításában gondolkodtak, a legnagyobb ellenzéki párt, a jobboldali polgári demokraták (ODS) bizalmatlansági indítványt nyújtott be a parlamentben.

A bizalmatlansági indítványhoz a koalíciós kereszténydemokraták is csatlakoztak, a párt három minisztere pedig lemondott. Mivel azonban a kommunisták kívülről támogatták a koalíciót, a kormány bizalmat kapott.

Kerülik a kommunistákat

A kommunisták szövetségét azonban az új kormány nem keresi a továbbiakban. Mint arról hétfőn a kereszténydemokraták elnöke, Miroslav Kalousek nyilatkozott, a legfontosabb kérdésekben "a koalíciós partnerek közösen fognak szavazni és nem fogják keresni az ellenzéki kommunista párt támogatását".

A kényszerhelyzetben a szociáldemokraták koalíciós egyeztetéseket kezdtek, a hárompárti koalíció második legnagyobb tagja, a kereszténydemokraták ellenállása miatt azonban kénytelenek voltak megvonni a támogatást Grosstól.

A hárompárti koalíció újraalakulásával elkerülhető lett az előrehozott választás, a kormánypártok minimális parlamenti többségükkel valószínűleg képesek lesznek kitölteni mandátumukat a jövőre esedékes általános választásokig.