Klaudia
-3 °C
3 °C

Szégyellik kormányfőjüket a csehek

2005.03.21. 12:47
Népi akciót ihletett Stanislav Gross cseh kormányfő lakásügye. A kormányfő a mai napig nem tudta megmagyarázni, miből lett ötmillió koronája egy prágai luxuslakásra. Gross népszerűsége egy év alatt a negyedére csökkent, a választópolgárok most már óriásplakátokon követelik távozását.

"Szégyellem magam a kormányfő miatt" felirattal jelentek meg óriásplakátok Prága több pontján. Az akciót a Stanislav Gross miniszterelnök lakásbotrányán felháborodott civilek kezdeményezték. "Nagyon zavar minket, hogy a kormányfő nem tudja megmagyarázni vagyoni helyzetét. Nem a szociáldemokráciával, nem a koalícióval, hanem Stanislav Grosszal van bajunk", mondta el az akció szervezője, Filip Humplik.

Válság

Szép Stanislav, az üresfejű

A reklámcég-tulajdonos ingyen ajánlotta fel hirdetési felületeket az óriásplakátok számára, melyeken a felirat mellett az akciót támogatók arcképei is láthatóak. Az akcióhoz háromezer korona (huszonnégyezer forint) befizetésével bárki csatlakozhat.

Stanislav Gross lakásbotránya február elején robbant ki. A kormányfő egy napilap kérdésére nem tudta hitelt érdemlően megmagyarázni, honnan volt 1999-ben ötmillió koronája (mintegy negyvenmillió forintja) egy prágai luxuslakásra. A botrány koalíciós válsághoz vezetett, a hárompárti kormány második legnagyobb pártja, a kereszténydemokrata KDU-CSL megvonta a bizalmat a kormányfőtől. Mivel azonban Gross szociáldemokrata pártja hajthatatlan, a kormányfő helyzete egyelőre biztosnak tűnik.

Jól tejelt a kuplerájbiznisz

Népszerűségén azonban meglátszik a lakásügy, illetve a szürke- és a már majdnem teljesen feketegazdasággal is szoros kapcsolatokat ápoló felesége botrányai. Sajtóhírek szerint Grossné beszállt a csehországi kuplerájbizniszbe is, ami megmagyarázhatná a lakáspénz eredetét is. Gross népszerűsége a márciusi közvélemény-kutatások szerint egy hónap alatt huszonkilenc százalékpontot esett, pillanatnyilag 18 százalékon áll. Egy évvel ezelőtti hatalomrakerülésekor Gross messze a legnépszerűbb cseh politikusként nyolcvan százalékos népszerűségnek örvendett.

Pedig Stanislav Gross karrierje meseszerűen indult. Az 1969-ben mozdonyvezetőnek készülő Stanislav alig pár hónapnyi munka után más az ifjú szociáldemoktraták vezére, harminchat éves korára már a Szociáldemokrata Párt második legerősebb embere. a szociáldemokraták 2002-es választási győzelmét követően belügyminiszterként várta ki, hogy Vladimír Spidla megküzdjön a társadalombiztosítás reformjával, majd az erodálódott népszerűségű kormányfő az európai parlamenti választások kudarcát követő távozása után átveszi a hatalmat a pártban és a kormányban is.

Már nem szeretik Szép Stanislavot

A népszerű és még szépnek is tartott Gross azonban nem tudta megállítani a szociáldemokraták bukdácsolását. Kormánya minimális többséggel bír a parlamentben, a szűk mozgástérben Gross előbb baloldali, majd jobboldali fordulattal kísérletezett, ennek ellenére pártja a felmérések szerint mindössze tizenöt százalékos támogatottsággal bír.

A legnagyobb ellenzéki párt, a jobboldali ODS harminc százalékkal várja a KDU-CSL bizalommegvonása miatt egyre valószínűbb előrehozott választásokat. A szociáldemokratákat még a cseh-morva kommunisták is megelőzik, pedig az egykori állampárthoz képest a magyar Munkáspárt retrográd jobboldali alakulatnak tűnhet.

A fiatalos mozdonyvezetővel még egykori mentora, a szociáldemokrata pártban még mindig nagyhatalmú Milos Zeman is szembefordult. Az egykori miniszterelnök nemrégiben megjelent emlékirataiban műveletlen bunkóként, opportunistaként jellemezte kiszemelt utódját.

[A cikk megírásában közreműködött Morvai Péter, a pozsonyi Sme újságírója.]