Szilárda
-4 °C
2 °C

Tizenhét halott a grozniji terrortámadásban

2002.10.11. 11:17
Tizenhét ember meghalt és legalább tizenhét megsebesült, amikor csütörtök este robbanás történt a grozniji rendőrkapitányág épületénél. A bombát valószínűleg a rendőrök közé beépült szeparatisták helyezték el az épületben.
Három sebesült rendőrt sikerült kiemelni Groznijban az éjjel a csütörtök esti robbanástól romba dőlt kerületi rendőrkapitányság romjai alól. A város kórházában pénteken reggel a robbanás 17 sebesültjét kezelték; közülük 7 ember állapota súlyos. Tizenhét holttestet emeltek ki a romok alól, s további 5-6 személy - közöttük a kerületi rendőrparancsnok - sorsa ismeretlen. Az orosz ORT televízió információi szerint életét vesztette a kerületi rendőrség egész vezetése. A televízió szerint a halálos áldozatok száma akár a huszonötöt is elérheti.

Terrortámadás volt

A hatóságok a kutatás előrehaladtával kizárták a gázrobbanás lehetőségét. Terrortámadásnak minősítik a robbanást, s feltételezik, hogy a robbanószerkezetet egy volt, vagy esetleg jelenleg is aktív állományú rendőr juttatta be a Zavodszkij-kerületi rendőrkapitányság épületébe. A grozniji alpolgármester kijelentette: a rendőrök közé beépült csecsen szeparatista terroristák helyezték el a bombát. A 30 kilogramm TNT romboló erejének megfelelő bomba a négyszintes épületben az alatt a helyiség alatt robbant, amelyben az elöljárónál épp értekezlet folyt a rendőrség 14 vezetőjének részvételével.

Elégtelen biztonsági ellenőrzések

Csecsenföldön a biztonsági erők a csütörtökön kezdődött népszámlálás zavartalanságának biztosítása érdekében az utóbbi napokban a szokottnál is szigorúbb ellenőrzéseket tartottak. Sztanyiszlav Iljaszov csecsen kormányfő az ORT híradójában azt mondta: a merénylet azt bizonyítja, hogy a rendőrség biztonsági szolgálata nem működik megfelelően.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!