Eufrozina, Kende
4 °C
15 °C

Tizenegy halott a grozniji merényletben

2002.09.16. 17:34
Tizenegyre emelkedett a csecsenföldi főváros, Groznij központjában elkövetett robbantásos merénylet halálos áldozatainak száma. Szövetségi források szerint újabb merényletek várhatóak.
A szeméttárolóban elrejtett pokolgép a város központi piacára tartó menetrend szerinti autóbusz mellett robbant. Hatan a helyszínen, öten pedig a kórházban vesztették életüket. A merényletnek legalább 19 sebesültje is van. A detonáció erejére jellemző, hogy még 100-150 méterre a robbanás epicentrumától is találtak emberi testrészeket.

Az áldozatok valamennyien civilek, két gyermek és három nő is van köztük. A hatóságok egyelőre senkit nem vettek őrizetbe. Feltételezések szerint az elkövetők célpontja nem az autóbusz, hanem három, katonákkal zsúfolt UAZ teherautó lett volna, amely röviddel a busz érkezése előtt haladt el a helyszínen.

További akciók várhatók

Szövetségi források azt közölték hétfőn az orosz NTV televízió beszámolója szerint, hogy a csecsen szakadár fegyveresek több nagyszabású akcióra készülnek szeptemberben. Orosz katonai vezetők véleménye szerint ugyanakkor arra nincs esélyük, hogy akár rövid időre is kézre kerítsék a köztársaság valamelyik fontosabb települését. Ugyancsak orosz katonai források számoltak be arról, hogy az orosz-grúz határ körzetében mintegy 500 csecsen fegyveres és külföldi önkéntes tartózkodik, kisebb csoportokba tömörülve. Többségük grúz területről akar átcsapni Csecsenföldre, ahol társaik előkészítik számukra a szövetségi erők elleni támadásokat.

A csecsen háború mérlege

Az észak-kaukázusi egyesített hadseregcsoport azt közölte hétfőn, hogy a hivatalosan antiterrorista műveletnek nevezett második csecsen háború során összesen 2617 szövetségi katona vesztette életét és 6245 sebesült meg 1999 óta. A hadsereget és a Kreml Szergej Jasztrzsembszkij elnöki tanácsadó által vezetett információs hivatalát gyakran bírálják jogvédők és a katonák szüleinek szervezetei, amelyek szerint jóval nagyobbak a szövetségi veszteségek.