Árpád
-2 °C
3 °C

Tizenegy halott a grozniji merényletben

2002.09.16. 17:34
Tizenegyre emelkedett a csecsenföldi főváros, Groznij központjában elkövetett robbantásos merénylet halálos áldozatainak száma. Szövetségi források szerint újabb merényletek várhatóak.
A szeméttárolóban elrejtett pokolgép a város központi piacára tartó menetrend szerinti autóbusz mellett robbant. Hatan a helyszínen, öten pedig a kórházban vesztették életüket. A merényletnek legalább 19 sebesültje is van. A detonáció erejére jellemző, hogy még 100-150 méterre a robbanás epicentrumától is találtak emberi testrészeket.

Az áldozatok valamennyien civilek, két gyermek és három nő is van köztük. A hatóságok egyelőre senkit nem vettek őrizetbe. Feltételezések szerint az elkövetők célpontja nem az autóbusz, hanem három, katonákkal zsúfolt UAZ teherautó lett volna, amely röviddel a busz érkezése előtt haladt el a helyszínen.

További akciók várhatók

Szövetségi források azt közölték hétfőn az orosz NTV televízió beszámolója szerint, hogy a csecsen szakadár fegyveresek több nagyszabású akcióra készülnek szeptemberben. Orosz katonai vezetők véleménye szerint ugyanakkor arra nincs esélyük, hogy akár rövid időre is kézre kerítsék a köztársaság valamelyik fontosabb települését. Ugyancsak orosz katonai források számoltak be arról, hogy az orosz-grúz határ körzetében mintegy 500 csecsen fegyveres és külföldi önkéntes tartózkodik, kisebb csoportokba tömörülve. Többségük grúz területről akar átcsapni Csecsenföldre, ahol társaik előkészítik számukra a szövetségi erők elleni támadásokat.

A csecsen háború mérlege

Az észak-kaukázusi egyesített hadseregcsoport azt közölte hétfőn, hogy a hivatalosan antiterrorista műveletnek nevezett második csecsen háború során összesen 2617 szövetségi katona vesztette életét és 6245 sebesült meg 1999 óta. A hadsereget és a Kreml Szergej Jasztrzsembszkij elnöki tanácsadó által vezetett információs hivatalát gyakran bírálják jogvédők és a katonák szüleinek szervezetei, amelyek szerint jóval nagyobbak a szövetségi veszteségek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?