Árpád
-2 °C
3 °C

Sarkozy próbálja rávenni Moszkvát a csapatkivonásra

2008.09.08. 15:41
Miközben uniós politikusok azon fáradoznak, hogy Oroszország vonja ki csapatait Grúziából, Tbiliszi szerint Moszkva megerősítette katonai jelenlétét az országban. Minden bizonnyal nem lesz pozitív hatással a tárgyalásokra, hogy orosz katonák minden ok nélkül visszafordulásra kényszerítették az ENSZ egyik segélyszállítmányát Grúziában.

A francia elnök még a szeptember 1-jén megtartott rendkívüli EU csúcs előtt tett rá ígéretet, hogy békemisszióra indul. Útjára elkísérte Javier Solana az unió kül-és biztonságpolitikai főképviselője, valamint José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke is. A hétfő az oroszoké, majd a három politikus továbbindul Tbiliszibe, ahol a grúz államfővel folytatják a tárgyalásokat.

A látogatás nem titkolt célja végső soron a béke elérése a két állam között, ám egyelőre a nyugat-európai politikusok megelégednének azzal is, ha Oroszország végre kivonná csapatait a kaukázusi országból. Ennek elérését azonban megkérdőjelezi az a minapi grúz beszámoló, mely szerint az orosz hadsereg megerősítette jelenlétét a grúz Poti kikötője körül.

Miközben uniós vezetők a béketárgyalások sikerességén fáradoznak, addig Hágában megkezdődött az az eljárás, melyet Grúzia kezdeményezésére tárgyal a Nemzetközi Bíróság. Grúzia annak érdekében kér fellépést az ENSZ-től, hogy segítsen megállítani a papíron ugyan Grúziához tartozó, Oroszország szerint visszont önálló államként létező Dél-Oszétia és Abházia területén folyó "etnikai tisztogatást".

A két fél meghallgatása várhatóan szerdáig tart majd, a sürgősnek ítélt intézkedésekről néhány héten belül születhet ítélet. Bár az augusztus elején kirobbant konfliktus kiváltotta a nyugati vezetők éles bírálatát, etnikai tisztogatással kevesen vádolták Oroszországot. Tbiliszi szerint azonban több mint 400 ezer ember erőszakos kitelepítéséért felelős a Kreml.

Elképzelhető, hogy a szintén hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság is vizsgálatot indít majd az ügyben. Moszkva azon túl, hogy visszautasította az etnikai tisztogatás vádját, még a Nemzetközi Bíróság illetékességét is megkérdőjelezi. Végleges ítélet, - ha lesz egyáltalán - idén még biztosan nem várható.

Oroszország ugyanakkor az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában vádolta meg Grúziát a Dél-Oszétiában végrehajtott etnikai tisztogatással. Az orosz nagykövet úgy vélte, hogy az orosz hadsereg beavatkozása tette lehetővé, az emberi katasztrófa megakadályozását.

Minden bizonnyal nem lesz pozitív hatással a tárgyalásokra az a hétfői incidens, mely az ENSZ egyik segélyszállítmányával történt. Jelentések szerint orosz katonák minden ok nélkül visszafordulásra kényszerítették a szállítmányt Grúziában. Ugyanitt korábban szintén erre kényszerült a CARE amerikai segélyszervezet egyik járműve is. A mostani küldetés irányítója elmondta, hogy kárfelméréssel próbálkoztak volna, de a hétfői kudarc ellenére mindent megtesznek ezért, hogy a segélyszállítmányok időben eljussanak a rászorulókhoz.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?