Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

A grúz elnök közvetlen irányítása alá vette Adzsáriát

2004.05.05. 21:19
Mihail Szaakasvili grúz elnök szerdán saját kezébe vette a grúz kormánnyal szemben engedetlenséget tanúsító Adzsár térség irányítását. A térség vezetője, Aszlan Abasidze válaszul közölte, hogy az orosz nemzetbiztonsági tanács még este Batumiba érkező titkárával, Igor Ivanovval kívánja megvitatni a grúz-adzsár válság megoldásának lehetőségét.
"Kihirdetem Adzsária közvetlen elnöki irányítás alá vételét egy átmeneti időszakra, az autonóm köztársaságban tartandó választásokig" - közölte esti televíziós beszédében a grúz elnök, akivel év eleji megválasztása óta szembeszegült a tekintélyuralmi eszközökkel kormányzó adzsár vezető, Aszlan Abasidze. Mihail Szaakasvili hozzátette: kész garantálni Abasidze és családja biztonságát, illetve szabad külföldre távozását, ha az adzsáriai vezető önként távozik a hatalomból. "Úgy vélem, csak néhány óra választ el a végső győzelmünktől" - fogalmazott Szaakasvili.

A volt elnök is lemondatná az adzsár vezetőt

Eduard Sevardnadze, Grúzia tavaly menesztett elnöke szintén békés távozásra szólította fel az adzsár vezetőt. "Az ország érdekeit személyes érdekeink elé kell helyezni, ebből kell kiindulnia mindenkinek, így Aszlan Abasidzének és környezetének is" - mondta. Abasidze azonban rezidenciáján cáfolta azokat a híreszteléseket, melyek szerint már előkészítette volna repülőgépét a távozáshoz. Egyben közölte, hogy a még szerdán Batumiba érkező Igor Ivanovval kívánja megvitatni a kialakult válság megoldásának lehetőségét - jelentette Palotás László, az MTI tudósítója.

Abasidze annak ellenére közölte ezt, hogy a nap folyamán az adzsár rendőrség számos tagja, valamint helyi katonatisztek és ügyészek is csatlakoztak a rendszerét elítélő mintegy 15 ezer tüntetőhöz. A Batumi központjában zajló megmozdulás megfigyelőket arra emlékeztette, ahogy a tavaly novemberi rózsás forradalom idején Tbilisziben Eduard Sevardnadze akkori grúz elnök távozását követelték tüntetők. Abasidze rezidenciáját eközben állig felfegyverzett hívei őrizték.

Az adzsár vezér a vérontás elkerüléséért

Minden erővel meg kell akadályozni a vérontást az adzsáriai válságban - hangoztatta szerda éjjeli televíziós nyilatkozatában Aszlan Abasidze, a szakadár grúziai térség vezetője. "A legfontosabb most a legdrágább dolog, az emberi életek a megóvása" - mondta a dél-grúziai autonóm köztársaság vezetője élő adásban adott nyilatkozatában, miközben Adzsáriában pattanásig feszült a helyzet. Abasidze közölte: Igor Ivanov, az orosz biztonsági tanács titkára az ő kérésére érkezik egyenesen Batumiba és nem a grúz fővárosba szerdán. "Ismerjük a (grúz) központi hatalom álláspontját és megpróbálunk mindenki számára elfogadható kiutat találni" - jelentette ki.

Abasidze hozzátette: az Adzsáriában kialakult helyzetről értesítették az Egyesült Államok elnökét és védelmi miniszterét is. Állítása szerint Washingtonban válságközpontot állítottak fel az adzsáriai helyzet kezelésére, s a válságstábot Collin Powell külügyminiszter első helyettese irányítja. Esetleges lemondási szándékára vonatkozó kérdésre válaszolva Aszlan Abasidze kijelentette: egyelőre nem szándékozik lemondani és elhagyni Adzsáriát.

Oroszország a vérontás megelőzését tekinti fő feladatának az adzsáriai válságban - közölte szerdán a Kreml, miután Grúziába küldte Igor Ivanovot, a nemzetbiztonsági tanács titkárát. A grúziai születésű Ivanov újabb tbiliszi küldetését Szaakasvili kérte telefonon Vlagyimir Putyin orosz elnöktől. Kétszeri távbeszélgetésükön azonban az Eho Moszkvi rádió szerint nem volt szó arról, hogy Abasidze menedékjogot kap Oroszországtól.

Ivanov tapasztalt közvetítő

A novemberi grúziai rózsás forradalom alatt Ivanov külügyminiszterként már közvetített Sevardnadze és a Szaakasvili vezette ellenzék között. Akkor Sevardnadze lemondott, s az ellenzék átvette a hatalmat, amit a részben megismételt parlamenti választás, majd az elnökválasztás megerősített. Moszkva azóta hangsúlyozta, hogy grúz belügyként kezeli Tbiliszi és Batumi viszonyát, és mindkettővel kapcsolatot tart. Mindamellett rendre önmérsékletre intette a grúz kormányt, és hallgatott Abasidze törvénytelenül létrehozott milíciáiról.

Jóllehet Szaakasvili is biztosítékokat kínált az adzsáriai orosz érdekek tiszteletben tartására, Abasidze bukásával a Kreml fontos eszközt veszít el Grúzia és az egész Kaukázustól délre lévő térség viszonyainak befolyásolására - írta a Kommerszant című orosz napilap szerdai számában. Adzsáriában szerdán, még Szaakasvili hatalomátvételről szóló bejelentése előtt megkezdődött a tárgyalás Zurab Zsvania grúz kormányfő és a szakadár autonóm köztársaság belügyminisztere között. Zsvania előzőleg kijelentette: "Adzsária lakossága már eldöntötte, hogy Aszlan Abasidze mostantól már nem az autonóm köztársaság vezetője, ezért feltétlenül békésen és nyugodtan kell megvalósítani a hatalomváltást".

Vano Merabisvili, a grúz nemzetbiztonsági tanács titkára Tbilisziből felszólította Abasidze környezetét és az őt támogató fegyveres alakulatok tagjait, hogy "álljanak át Grúzia elnökének és népének oldalára". Figyelmeztetett: a rezsim órái meg vannak számlálva s még van néhány órájuk, hogy részt vegyenek egy esetleges vérontás megakadályozásában".

Grúz elitalakulatok Adzsária két körzetébe

Grúz belügyi elitalakulatokat dobtak át szerdán helikopterrel Adzsária két közetébe, a helyi csapatok azonban körbezárták őket az egyik helyszínen - közölte szerdán egy adzsáriai biztonsági forrás. Az egyik grúz alakulat katonái Csakvában, a szakadár köztársaság fővárosától, Batumitól mintegy húsz kilométerre értek földet, de körülvették őket a Tbiliszivel szembehelyezkedő Aszlan Abasidze adzsár vezetőhöz hű csapatok - közölte a forrás.

"Megpróbálnak utat törni maguknak Batumi felé, de előrehaladásukat akadályozza a mi négyszáz emberünk" - közölte a forrás, aki hangsúlyozta, hogy lövések nem dördültek el. "A helyzet igen feszült. Pillanatnyilag várják, milyen döntés születik a következő lépésükről" - közölte a Batumiban a név nélkül nyilatkozó forrás. A forrás elmondta azt is: a grúz különleges erők másik egységét a Batumitól 40 kilométerre fekvő Kobuletinél dobták le, s ők nem találkoztak ellenállással.

Tbilisziben Gigi Ugulava biztonsági miniszterhelyettes az éjjel azt közölte, hogy az adzsár belügy- és biztonsági minisztérium átált a tbiliszi központi hatalom oldalára. Irakli Okruasvili főügyész pedig bejelentette, hogy a Csoloki folyónál, a grúz-adzsár belső határnál mintegy kétszáz Abasidze-párti katona megadta magát a grúz hatóságoknak.