Gál
3 °C
16 °C

A grúz parlament jóváhagyta a rendkívüli állapotot

2007.11.09. 18:20
A grúz parlment az ellenzéki képviselők jelenléte nélkül jóváhagyta a Szaakasvili elnök által szerdán kihirdetett rendkívüli állapotot. Ezt 15 napra rendelték el, de lehet, hogy előbb feloldják az intézkedéseket.

Egyhangúlag jóváhagyta a rendkívüli állapot bevezetését a grúz parlament pénteken, de Mihail Szaakasvili elnök kisvártatva jelezte: nem zárja ki, hogy a 15 nap letelte előtt feloldják a rendkívüli állapotot.

Az ellenzéki képviselők bojkottálták a parlament ülését, de mivel a döntéshez a teljes képviselői létszám többsége volt szükséges, a 220 fős parlamentben a 149 kormánypárti képviselő szavazata elegendő volt. Nino Burdzsaladze parlamenti elnök az ülés után kijelentette: a hatalom mindent elkövetett a vérontás megakadályozására, s az ország nagy veszélytől menekült meg, mert szerdán a Tbiliszi belvárosában zajló tiltakozó akciót "egy konkrét ország érdekében ténykedő konkrét személyek irányították".

Szaakasvili szerdán 19 óra 30 perckor hirdette ki a rendkívüli állapotot, így az a parlament döntése nyomán elvileg két hétig, november 22-én este 19 óra 30 percig lesz érvényben. A rendkívüli állapot idején tilalom alá esnek a tüntetések, sztrájkok és más tiltakozó megmozdulások, és korlátozzák a tömegtájékoztatási eszközök információhoz jutását és terjesztését.

Szaakasvili elnöki adminisztrációjának vezetője, Jekatyerina Sarasenidze azonban újságírók előtt kijelentette: a helyzet stabilizálódott az utóbbi napokban, ezért az elnök úgy gondolja, hogy a rendkívüli állapotot jóval a 15 nap letelte előtt feloldhatják. Hozzátette, hogy a fegyveres testületek tagjai visszatértek laktanyáikba, s jelenleg minden politikai párt szabadon érintkezhet a sajtó képviselőivel.

Szalome Zurabisvili ellenzéki vezető, volt külügyminiszter értetlenségének adott hangot a parlament döntése miatt, amelynek megítélése szerint pénteken már nem volt semmiféle jogalapja, a helyzet stabilizálódott, az élet visszatért a normális kerékvágásba.

Az ellenzék bejelentette: kész találkozni és tárgyalni a parlament képviselőivel II. Ilija grúz ortodox pátriárka jelenlétében. Maja Nadiradze, a parlamenti többség vezetője viszont úgy vélte, a pátriárka székhelye nem felel meg a hatalom és az ellenzék találkozója számára, és maga a pátriárka nem tölthet be tárgyaló, vagy közvetítő szerepet. Maga II. Ilija viszont a felekkel való találkozói után jelezte, hogy kész elősegíteni a párbeszédet. Egyben bölcs döntésnek nevezte az elnökválasztás előre hozását.

Pénteken büntető eljárást indítottak a szerdai tbiliszi tömeges megmozdulások szervezői ellen - közölte az ügyészség, és jelezte, hogy a nyomozás során felmerülhet (a tüntetést szétverő) egyes rendőrök hatásköri túllépésének kérdése is.

Badri Patarkacisvili üzletember ellen az államhatalom megdöntésére irányuló összeesküvés gyanújával indítottak eljárást. Moszkvában Grigorij Karaszin külügyminiszter-helyettes a grúz fél kérésére fogadta grúz kollégáját, Nikoloz Vasakidzét, és zárt ajtók mögött megbeszélést folytatott vele.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken kijelentette: arra számít, hogy a grúziai elnökválasztás szabadon és demokratikus módon megy végbe.

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése képviseletében Grúziában lévő Eörsi Mátyás a tervek szerint szombaton találkozik Mihail Szaakasvili elnökkel.