Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kivonultak Potiból az oroszok

2008.09.13. 11:13
Kivonta katonáit az orosz hadsereg szombaton a grúziai Poti térségéből, betartva azt a szeptember 15-i határidőt, amelyet a kivonulás első szakaszának végrehajtására vállalt Moszkva a grúziai konfliktus lezárásáról az Európai Unióval kötött egyezségben.

A Reuters brit hírügynökség helyszíni beszámolója szerint az orosz katonák páncélozott szállító harcjárműveken (PSZH) és teherautókon távoztak a fekete-tengeri kikötőváros határában kiépített állásaikból, amelyeket a Grúziával vívott augusztusi fegyveres konfliktus után állítottak fel.

A tudósító szerint a kivonuló orosz alakulatok, útban a közeli Szenaki városa felé, további három megfigyelő posztot is felszámoltak. Előzőleg egy orosz katona úgy nyilatkozott a francia hírügynökségnek, hogy Abháziába mennek, és útközben konvojba rendeződnek a többi grúziai megfigyelő posztot elhagyó orosz alakulattal - tette hozzá.

Dmitrij Medvegyev orosz elnök és az Európai Unió Nicolas Sarkozy francia államfő által vezetett küldöttsége hétfőn írt alá emlékeztetőt Moszkvában a grúz-orosz fegyveres konfliktus lezárásáról annak a tűzszüneti tervnek a nyomán, amelyet Sarkozy augusztus 12-én fogadtatott el a szemben álló felekkel. A dokumentum előirányozta, hogy hét napon belül minden orosz békefenntartó erőt kivonnak a grúziai Poti és Szenaki városok között felállított öt orosz megfigyelő posztról.

A kivonás négy napja, kedden kezdődött el az egyik Ganmuhuri település közele állás felszámolásával.

Grúzia augusztus elején fegyveres támadást indított egyik szakadár területe, Dél-Oszétia ellen a régió feletti ellenőrzés helyreállítása érdekében. A Dél-Oszétiában és Abháziában békefenntartókat állomásoztató Oroszország elsöprő erejű ellentámadással válaszolt, szétzúzva a grúz fegyveres erőket; az orosz hadsereg ellenőrző pontokat hozott létre Grúziában, és "biztonsági övezeteket" létesített a két szakadár régió körül, amelyeket később független államként ismert el. A dél-kaukázusi ország "törzsterületére" is behatoló hadművelete, valamint az abház és déloszét függetlenség elsimerése Grúziában és a nyugati országokban nagy felháborodást keltett.