Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Adél
-3 °C
5 °C

Lemondott a grúz miniszterelnök

2009.01.30. 16:55
Grigol Mgaloblisvili vesebetegségére hivatkozva távozik posztjáról, de döntésében közrejátszhatott az elnökkel kialakult rossz viszonya is.

Egészségügyi okokra hivatkozva lemondott tisztségéről Grigol Mgaloblisvili grúz miniszterelnök.

Mgaloblisvili, akit Németországban egy ideje vesebántalmakkal kezeltek, tbiliszi sajtóértekezletén elmondta: orvosai további két hónapos intenzív gyógykezelést írtak elő számára, Grúzia viszont nem engedheti meg magának azt a "fényűzést", hogy miniszterelnöke ennyi ideig ne legyen "formában".

Mgaloblisvili, aki mindössze három hónapot töltött a kormány élén, azt javasolta Miheil Szaakasvili elnöknek, hogy utódjául Nikoloz Gilauri pénzügyminisztert nevezze ki. A grúz elnök pénteken Gilaurit jelölte új miniszterelnöknek.

A 35 éves Mgaloblisvilit tavaly november elsején nevezték ki miniszterelnöknek, miután Szaakasvili az augusztusi grúz-orosz villámháborúban elszenvedett vereség hatására úgy döntött, hogy átalakítja kormányát.

A grúz sajtó az utóbbi időben arról számolt be, hogy kiéleződtek az ellentétek Szaakasvili és Mgaloblisvili között, az államfő állítólag elégedetlen volt Mgaloblisvili kormányfői teljesítményével. Orosz és grúz sajtóorgánumok decemberben arról írtak, hogy Szaakasvili egy vita hevében megütötte miniszterelnökét. A grúz elnök ezt később nyilvánosan cáfolta, Mgaloblisvili pedig nem kommentálta.

Mgaloblisvili Grúzia negyedik miniszterelnöke volt azóta, hogy Szaakasvilit a "rózsás forradalom" 2003-ban a hatalom csúcsára emelte.  • Vennék
  • Hírek