Edina
-12 °C
-3 °C

Grúzia elengedi az orosz katonatiszteket

2006.10.02. 15:29
Grúzia még hétfőn átadja az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) grúziai főképviselőjének a kémkedés miatt letartóztatott orosz katonatiszteket. Moszkva egyelőre nem kommentálta a grúz elnöki szóvivő bejelentését.

Grúzia elengedi azt a négy orosz katonatisztet, akiket kémkedés vádjával vettek őrizetbe a múlt héten, jelentette be hétfőn a grúz elnök, Mihail Sakasvili szóvivője. Vano Noniasvili szerint a négy orosz katonát még hétfőn átadják az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) grúziai főképviselőjének.

A tisztek múlt heti letartóztatása válságot okozott Grúzia és Oroszország eddig is elég fagyos kapcsolataiban. Oroszország abszurdnak nevezte a tisztek ellen felhozott vádakat, és visszahívta grúziai nagykövetét.

Lazítja grúz kapcsolatait Moszkva

Oroszország megszakítja a közlekedési és postai összeköttetést Grúziával, válaszul négy kémkedéssel vádolt katonatisztjének vizsgálati fogságba helyezésére. Leállítják a légi, közúti, vasúti és tengeri összeköttetést, közölte a moszkvai közlekedési tárca hétfőn.

Előzőleg a távközlési és információs technológiai minisztérium a postai összeköttetés felfüggesztéséről tett bejelentést. Az orosz államvasút pedig jelezte, eláll a villanymozdonyok pótalkatrészeinek behozatalától Grúziából.

A hétfői átadással a szóvivő Sakasvili belga külügyminiszterrel Tbiliszibe tervezett tárgyalására utalt, Karel De Gucht jelenleg az EBESZ elnöke. Moszkva egyelőre nem kommentálta a fejleményeket.

Vasárnap Vlagyimir Putyin orosz elnök a letartóztatások miatt terrorizmussal vádolta Grúziát, szerinte a tisztek megvádolásának célja Oroszország provokálása. Sakasvili ugyanakkor úgy véli, Putyin célja Grúzia stabilitásának megbillentése, mivel az ország baráti kapcsolatokat ápol a Nyugattal.

Az orosz elnök szintén vasárnap adott utasítást arra, hogy a folytassák a Grúziában állomásozó orosz csapatok tervszerű kivonását, amit a múlt héten állítottak le. Az elnök szóvivőjét, Alekszej Gromovot idézve a hírügynökségek arról is beszámoltak, hogy Putyin a héten a legnagyobb orosz pártok vezetőivel kíván konzultálni a grúziai helyzetről.