Valér
2 °C
8 °C

Teherszállító géppel vinnék a kitoloncolt grúzokat

2006.10.09. 15:49
Mihail Szaakasvili szerint sértő a kitoloncolt grúzokra nézve, hogy teherszállító géppel vitték volna őket Tbiliszibe, ezért a grúz elnök nem engedte leszállni a gépeket.

Mihail Szaakasvili grúz elnök utasítást adott arra, hogy a tbiliszi repülőtér ne fogadja az Oroszországból kitoloncolt grúzokkal érkező orosz teherszállító repülőgépeket, de annak a készségének is a jelét adta, hogy a két ország között kialakult válságot tárgyalások útján oldják meg.

"Bármikor készek vagyunk az orosz féllel a kétoldalú tárgyalásokra, de őszintén reméljük, hogy véget vetnek az emberi jogok kirívó, etnikai hovatartozásán alapuló, a XXI. században teljesen elfogadhatatlan megsértésének" - mondta a grúz elnök.

Közölte, fontolóra vette, hogy az ügyet az Emberi Jogok Európai Bírósága elé viszi.

Mindent megteszünk, hogy polgáraink jogait ne sérthessék meg. A kitoloncolt embereket utasszállító gépeken kellene hazaküldeniük, utazzanak azok marhavagonokban, akik ilyen döntéseket hoznak, vélekedett a grúz elnök.

A grúz elnök a BBC World brit tévécsatorna adásában visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint ő oroszellenes lenne, mint mondta, szereti Oroszországot, az orosz népet és az orosz kultúrát.