Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Gránátvetővel lőtték a grúz televízió épületét

2003.12.29. 10:06
Gránátvetővel lőtték hétfőn a vezető független televízió stúdióinak épületét a grúz fővárosban, Tbilisziben. Személyi sérülés nem történt, de az épületben károk keletkeztek.
Az ismeretlen támadók által kilőtt gránátok lyukat robbantottak a Rusztavi-2 televízió épületének betonfalába, egészen közel ahhoz a helyhez, ahol a televízió szolgálatban lévő személyzete tartózkodott - közölte Valerian Haburdzania grúz állambiztonsági miniszter.

Egyelőre nem ismeretes a támadók kiléte, sem indítéka, így azt sem tudni biztosan, hogy van-e közvetlen köze az esetnek a kaukázusi országban uralkodó belpolitikai feszültséghez.

A volt szovjetköztársaságban a jövő hónapban esedékes parlamenti választásokra és elnökválasztásra készülnek. Január 4-én rendezik az új választásokat, miután a legfelsőbb bíróság érvénytelenítette az ősszel megtartott választások eredményeit.

Az érvénytelenítés előzménye: Eduard Sevardnadze akkori államfő ellenzéke, választási csalásokat emlegetve, nagyszabású utcai tiltakozásokat rendezett Tbilisziben a hatalom számára kedvező választási eredmények ismeretessé válása után, s az ellenzéket támogató tüntetők tömege elfoglalta a parlament épületét. A tiltakozó akciók sorozata nyomán Sevardnadze végül lemondásra kényszerült.