Edina
-12 °C
-3 °C

Áram nélkül maradt Grúzia

2004.08.13. 15:12
Péntek délben másfél órára Grúzia egész területén szünetelt az áramellátás. Az ország fővárosában, Tbilisziben leállt a metró és a vízellátás. A leállás előtt, még csütörtökön született egy megállapodás, aminek értelmében több mint 120 millió forintnyi hosszú lejáratú hitelt fordíthatnak a grúzok energiaszektoruk fejlesztésére.
Áram nélkül maradt péntek délben másfél órára egész Grúzia. Hivatalos közlés szerint az a magas feszültségű távvezeték hibásodott meg, amely az ország nyugati részéből a keleti körzetekbe továbbítja az áramot, s ez a teljes energiarendszer leállásához vezetett. A vezetékszakadást egy orkán erejű széllel kísért vihar okozta.

Leállt a a metró és a vízellátás

A hiba következtében Tbilisziben, az ország fővárosában leállt a vízellátás és a metró is. Számos metrószerelvény akadt el több ezer utassal az állomások közötti alagútszakaszokban. A metróhálózat saját áramszolgáltató rendszere segítségével mintegy fél óra alatt az utasok többségét felszínre juttatták.

Mintegy másfél óra alatt sikerült részben kijavítani az érintett vezetéket. Ennek, és a tartalék vezetékek üzembe helyezésének köszönhetően helyreállt a tbiliszi metró, a vízátemelő állomások és más létfontosságú objektumok áramellátása. A szakemberek szerint még a nap folyamán az egész országban megszűnik az áramhiány.

Katasztrofális állapotban az energiaszektor

A kimaradás nem okozott pánikot, mivel a mintegy 70 ezer négyzetkilométer területű, ötmillió lakosú országban átlagban havonta előfordul hasonló meghibásodás - nem véletlenül, hiszen 1991 óta abszolút nem fejlesztették az ország energia szektorát -, legutóbb szerdán Tbiliszi maradt áram nélkül egy heves vihar következtében.

Tegnap írt alá egy szerződést a PA Consulting és a Bank of Georgia, írja a grúz Messenger, aminek értelmében valamivel több mint százhúsz millió forintnyi hosszú lejáratú hitelt folyósítanak a grúz energiaszektor fejlesztésére. Ezt az összeget a PA Consulting pályázat útján fogja szétosztani magáncégeknek, illetve non-profit szervezeteknek, amelyek az összeget saját régiójukban használhatják majd azt fel.