Nándor
3 °C
16 °C

Éheznek a grúz tüntetők vezetői

2007.11.05. 16:46
A grúz parlament előtt továbbra is ezrek követelik a választások kiírását és az elnök lemondását. A mostani elnök hasonló módszerrel buktatta meg Sevardnadzét, aki most tanácsokkal akar segíteni neki.

Grúziában folytatódnak az elnök-ellenes megmozdulások, délután hatezren tüntettek a parlament előtt. Rövid időre élő lánccal körbevették Mihail Szaakasvili elnök házát is. A belügyminisztérium előtt is tüntettek, mire a kormány erőszakkal fenyegetett, "ha a demonstrálók akadályozzák az állami intézmények működését". Estére a tüntetők még nagyobb tömeget akarnak összegyűjteni. A tüntetés hat napja tart Grúzia fővárosában, Tbilisziben.

Levan Gacsecsiladze ellenzéki parlamenti képviselő éhségsztrájkba kezdett és már többen is csatlakoztak hozzá. Addig nem akar enni, amíg a tüntetők két fő követelése nem teljesül. Egyrészt választásokat másrészt az elnök távozását követelik. A választásokat tavasszal kellene megtartani, de az orosz gazdasági blokádra hivatkozva Szaakasvili elnök jövő őszre halasztotta. Az ellenzék most azonnal akar új választásokat.

Szaakasvili 2003-ban hasonló utcai tüntetések nyomán szerezte meg a hatalmat a Szovjetunió volt külügyminiszterétől, Eduard Sevardnadzétől. Sevardnadze most ismét nyilvánosság elé lépett, azt tanácsolva Szaakasvilinek, hogy tárgyaljon a tüntetőkkel.

A tüntetők elsősorban a nyomasztó gazdasági gondok és a szegénység miatt támadja a kormányt. A grúz gazdaság összeomlásában nagy szerepe van, hogy Oroszország gazdasági blokáddal sújtja a kaukázusi államot. Grúzia egy ideje az orosz-amerikai vetélkedés terepe, és Szaakasvili egyértelműen az amerikai orientáció híve. Grúzia két szeparatista tartományát sem akarja elengedni, de Dél-Oszétia és Abházia orosz támogatást élvez, lakói például akár orosz útlevelet is kaphatnak.

Szaakasvili szerint a mostani tüntetéseket valójában az orosz kormány szervezi. Ezzel szemben a tüntetők mellé pártok azt mondják, hogy ők is orosz-ellenesek, és a kormány alkalmatlanságával és tekintélyelvű stílusával van bajuk. Szaakasvili vasárnapi tévébeszédében azzal fenyegetőzött, hogy a közelgő oroszországi választás miatt sem lehet előrehozni a grúz választásokat. December elején választ Oroszország, és Szaakasvili arra emlékeztetett, hogy mindkét csecsen háborút kampányidőszakban indították az oroszok.