Máté, Mirella
7 °C
18 °C

Grúziában megint érik a balhé

2008.01.06. 20:08
A szavazatok nagy részének összeszámolása után a hivatalban lévő elnök, Szaakasvili 52,8 százalékkal nyert a szombati választásokon. Valószínűleg így nem lesz második forduló. Az ellenzék szerint csaltak, és tüntetést szerveznek. A nyugati megfigyelők viszont szabályosnak látták a voksolást.

Grúziában ismét utcai megmozdulásokba torkollhat az aktuális politikai válság, írja a BBC. A szombati elnökválasztást ugyanis az ellenzék szerint elcsalták. A hivatalos eredmény szerint Mihail Szaakasvili hivatalban lévő elnök a szavazatok 52,8 százalékát kapta, így már az első fordulóban győzött. A legerősebb ellenzéki jelölt Levan Gacsecsiladze (27 százalékot kapott) nem fogadja el az eredményt és új választást követel.

A grúz választási bizottság vasárnap éjjel bejelentette, hogy Mihail Szaakasvili hivatalosan is megnyerte a grúz elnökválasztást. A választás hivatalos végeredménye szerint megszerezte a voksok több mint felét, így nem tartanak második fordulót. A ellenzék az eredményt nem fogadja el. A legerősebb ellenzéki jelölt szerint a választási névjegyzékek hibásak voltak és kifogásaikat a hatóságok rendre elutasították. Gacsecsiladze szerint a végeredményt is meghamisították, és szerinte ő nyerte az első fordulót. A választás amerikai és európai megfigyelői azonban nem láttak komoly csalást, Washingtonból máris azt üzenték, hogy az ellenzék tartsa be a demokratikus játékszabályokat. Oroszország viszont az ellenzéket bíztatja, Moszkva szerint Szaakasvili tényleg csalhatott.

A grúz főváros, Tbiliszi hóval borított főterén vasárnap este már ötezer ember tüntetett az ellenzék felszólítására. A szombati választásokat is ugyanezen a téren kényszerítették ki. Akkor az emberek azért akartak előre hozott választásokat, mert az ország súlyos gazdasági válságba került, és ezért az elnököt tartották felelősnek. Szaakasvili azzal érvelt, hogy az ellenzéket Oroszország mozgatja, és a gazdasági válságnak is az orosz bojkott az oka.

Szaakasvili 2003-ban maga is utcai tüntetések után döntötte meg a Moszkva-barát Sevardnadze uralmát, és amerikai támogatással orosz-ellenes külpolitikába kezdett. Grúzia két szakadár tartománya miatt veszett össze az oroszokkal: Dél-Oszétia és Abházia lakói például orosz útlevelet igényelhetnek. Szaakasvili ráadásul amerikai katonai szakértőkkel képeztette ki a hadseregét. Egy Kaszpi-tenger felől Törökországba menő olajvezeték építése is egymás ellen hagolta Moszkvát és Tbiliszit.

Az ellenzék mellett az elnök hívei is utcára vonultak, csak ők ünnepelnek. Erőszak nem történt, késő estére a tüntetések is befejődtek.