Beáta, Izolda, Lea
0 °C
17 °C

Amerika szállítja a front szélére a grúz katonákat

2008.08.10. 19:26
Az Irakban szolgálatot teljesítő kétezer grúz katonát az amerikai hadsereg szállítja a dél-oszétiai konfliktusövezet közelébe. A grúzok biztosították a harmadik legnagyobb kontingenst Irakban, helyüket most amerikai tengerészgyalogosok veszik át.

Az amerikaiak megkezdték a grúz katonák hazaszállítását Irakból - közölte vasárnap egy magas rangú amerikai illetékes. Az első katonák már meg is érkeztek Grúziába tbiliszi közlés szerint.

A katonákat a konfliktusövezet peremére szállítják Temur Iakobasvili grúz újraegyesítési miniszter szerint.

Az Irakban állomásozó kétezer grúz katonát a szakadár Dél-Oszétia körül Oroszországgal kirobbant konfliktus miatt vezénylik vissza Grúziába. Hazaszállításukra a grúz kormány az amerikaiakat kérte fel. A Pentagon eleget tett a kérésnek.

Grúzia mintegy kétezer embert küldött az iraki szövetséges haderőbe, és ezzel az utóbbi időben az Egyesült Államok és Nagy-Britannia mögött a harmadik legnagyobb kontingense volt a közel-keleti országban.

A grúz erők sokáig a viszonylag biztonságos, úgynevezett bagdadi zöld zónában teljesítettek szolgálatot, de tavaly egy százfős alakult kivételével átcsoportosították őket a síita lázadók által folyamatosan fenyegetett, Bagdadtól északkeletre fekvő zónába. Helyüket most amerikai csapatok veszik át.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!