Jenő
-3 °C
6 °C

Hivatalosan is megszakadtak a grúz-orosz diplomáciai kapcsolatok

2008.09.02. 21:43
Csak konzuli kapcsolatokat tart fenn ezután Grúzia Oroszországgal, ami ellenséges cselekményeket követett el ellene. Moszkva sajnálja, hogy az Európai Tanács az új orosz-uniós partnerségi szerződésről folyó tárgyalások felfüggesztése mellett döntött.

Hivatalosan is megszakadtak kedden Grúzia és Oroszország diplomáciai kapcsolatai, amelyek megszüntetését Tbiliszi a napokban jelentette be. A grúz külügyminisztérium közleménye szerint kedden a tárcához bekérették Andrej Szmagát, a tbiliszi orosz nagykövetség követtanácsosát, akit jegyzékben tájékoztattak a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok megszűnéséről. A grúz külügyi szóvivő szerint az orosz diplomatáknak távozniuk kell az országból. Szmagának átadtak egy másik jegyzéket is, amelynek értelmében Grúzia a konzuli kapcsolatokat továbbra is fenntartja Oroszországgal.

Tbiliszi az első jegyzékben Oroszország Grúzia ellen irányuló "ellenséges cselekedeteivel" indokolta a diplomáciai kapcsolatok megszakítását. Az említett cselekmények a grúz kormányzat megfogalmazása szerint katonai agresszióban, a kaukázusi ország egy részének megszállásában és két, Grúzia nemzetközileg elismert határain belül fekvő régió - Dél-Oszétia és Abházia - függetlenségének törvénytelen orosz elismerésében nyilvánultak meg. Szmaga hibának nevezte a diplomáciai kapcsolatok megszüntetésére vonatkozó grúz döntést, amely szerinte semmiképpen sem segíti elő a problémák rendezését.

Az orosz államfő szerint Moszkva nem tekinti többé grúz elnöknek Miheil Szaakasvilit. "Csődbe vitte tetteivel hazáját" - mondta Dmitrij Medvegyev kedden a grúz államfőről az olasz RAI közszolgálati rádió- és televízió-állomásnak adott nyilatkozatában. "Számunkra ő nem is létezik, politikai hulla" - tette hozzá az interjúban, amelyet Fekete-tenger parti nyári rezidenciáján, Szocsiban adott.

Az orosz elnök szerint a tbiliszi vezetőknek nyújtott "kritikátlan amerikai támogatás" hozzájárult a grúziai konfliktus kirobbanásához. Az Egyesült Államok segítette Grúziát katonapolitikai irányelveinek kidolgozásában, tömte pénzzel és fegyverekkel, mondta Medvegyev a RAI tévéhíradójának.

"Sajnos, egy ponton biankó csekket adtak Szaakasvilinek bármilyen akcióra, beleértve a katonait is, s ez agresszióra vezetett. Úgy gondolom, amerikai partnereinknek ideje átértékelniük kapcsolataikat a jelenlegi (grúz) rezsimmel, ha másért nem, hát azért, mert Szaakasvili nagyon kínos helyzetbe hozta Grúziát" - mondta.

Az EU elítélte Moszkvát

Moszkva sajnálkozását fejezte ki kedden amiatt, hogy az Európai Tanács rendkívüli ülésén az új orosz-uniós partnerségi szerződésről folyó tárgyalások felfüggesztése mellett döntött, mindazonáltal igyekezett kisebbíteni a döntés jelentőségét az Európai Unió (EU) és Oroszország viszonya szempontjából.

Az orosz külügyminisztérium közleményében rámutatott: Oroszország és az EU partnerségi viszonya nem válhat az egyes kérdésekben kialakult nézeteltérések túszává. Az együttműködés kölcsönösen előnyös, és ennek szintje olyan magas, hogy értelmetlen dolog lenne mindezt veszélybe sodorni. Moszkva a maga részéről kész a konstruktív, egyenjogúságon alapuló együttműködésre és a párbeszéd folytatására minden témát illetően - áll a közleményben.

Az Európai Unió állam- és kormányfőit tömörítő tanács hétfői brüsszeli rendkívüli ülésén elítélte Oroszországot Grúzia lerohanásáért, valamint a két szakadár grúziai terület, Dél-Oszétia és Abházia függetlenségének elismeréséért. Az Európai Tanács mindazonáltal nem sújtotta szankciókkal Oroszországot, leszámítva az új partnerségi viszonyról szóló tárgyalások felfüggesztését. Az EU-tagországok állam- és kormányfői hétfői rendkívüli tanácskozásukon Brüsszelben arról határoztak, hogy a grúziai orosz csapatkivonástól teszik függővé az Európai Unió és Oroszország között nyár elején kezdett új partnerségi tárgyalások jövőjét.

"Nagyon fontos lépésnek" nevezte kedden a grúz elnök, hogy az Európai Unió rendkívüli csúcstalálkozóján az új orosz-uniós partnerségi szerződésről folyó tárgyalások felfüggesztése mellett döntött, és hogy Oroszországnak nem sikerült megosztania az európaiakat.

Miheil Szaakasvili a France 24 francia hírtelevíziónak adott interjúban kijelentette: "Az Európai Unió nagyon gyors volt" és "szokatlanul szigorú hangot" ütött meg. "Úgy gondolom, ez egy nagyon fontos lépés" - tette hozzá. A grúz elnök azt hangsúlyozta, hogy "Oroszországnak nem sikerült az Európán belül kialakult egységet megtörnie".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?