Ez a poszt a következő Percről percre része:

Orosz-grúz háború

Fontosabb részletek
  • Háború tört ki Oroszország és Grúzia között csütörtökről péntekre virradóra.
  • Az egyre több áldozatot követelő orosz támadás válasz arra, hogy Grúzia fegyvereseket küldött a grúzokat folyamatosan támadó, szakadár Dél-Oszétia tartományba az alkotmányos rend helyreállítására.
  • Az oroszok gyakorlatilag kiszorították a Grúzokat Dél-Oszétiából, de a harcok nem csak ott, hanem Grúziában is folytak. A halálos áldozatok száma több ezerre tehető.
  • Az oroszok azt kommunikálják, hogy nem akarják Grúziát elfoglalni, csupán a korábbi, 1992-es határokat szeretnék betartatni.
  • Abházia, egy szintén szakadár, Grúzia melletti tartomány is beszállt a harcokba, katonái kedd délelőttre bekerítették a Kodori-szorosban állomásozó grúz erőket.
  • Szaakasvili, grúz elnök nemzetközi segítséget kért, de eddig érdemi támogatást nem kapott.
  • A legfrissebb hírek szerint (az oroszok mondják ezt) kedden befejeződtek a hadműveletek.
  • Grúzia kilép a Független Államok Közösségéből.
  • Az orosz elnök kedd délután bejelentette, hogy Oroszország ki fogja vonni a Dél-Oszétiába küldött csapatait.
  • Oroszország ideiglenes fegyverszünetet hirdetett, mert Medvegyev orosz államfő szerint elérte a célját.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Mostanra az oroszok is megerősítették, a grúzok elhagyták Chinvalit, Dél-Oszétia "fővárosát". A város az oroszoké. (CNN)

  • A Fehér Ház figyelmeztette Oroszországot, hogy állítsa le Grúzia elleni támadásait, különben jelentős és tartós károkat szenvednek az Egyesült Államokhoz fűződő kapcsolatai. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    A háború közelebb hozhatja egymáshoz Kínát és Oroszországot

    Hogy elkerülje a nemzetközi felháborodást, az oszét háborúban a jugoszláviai mintát követi Moszkva, azaz nem érdekeire, hanem a népirtás megelőzésére hivatkozva csapott össze Grúziával. A kaukázusi ország pedig szinte egyáltalán nem számíthat az iraki és az afgán misszióba belebonyolódott Amerika segítségére, ahogy az ENSZ BT-ére sem, hiszen a testület eddig sem volt képes orvosolni a hónapok óta háborúval fenyegető helyzetet. Oroszország viszont külpolitikai téren is nyerhet a háborún: politológusok szerint a nyári olimpiai játékok kezdőnapján végrehajtott katonai agresszió Moszkvát arra ösztönzi, hogy közeledjen Kínához katonai-stratégiai téren.

  • Orosz erők hadműveletet indítottak Abháziában a Kodori-szoros elfoglalására - közölte vasárnap a grúz belügyminisztérium. Abház szeparatisták már szombaton offenzívába kezdtek, hogy kiszorítsák a grúz egységeket a stratégiai fontosságú szorosból, Abházia egyetlen grúz ellenőrzés alatt álló részéből. Az orosz légierő aznap kétszer is légi támadást indított a szoros ellen. Abházia Dél-Oszétia mellett a másik olyan régiója Grúziának, amely a 90-es évek elején kinyilvánította elszakadását. (MTI)

  • Az Ökumenikus Segélyszervezet beszámolójából kiderül, hogy eddig 34 ezer ember menekült el a déloszét területről. A polgári lakosság tömegével lépi át a határt. A családok egy-két táskányi holmit visznek magukkal. Vannak, akik rokonaiknál szállnak meg, de az emberek többségét volt úttörőtáborokban, szanatóriumokban és iskolákban helyezik el. (MTI)

  • Vasárnap ismét összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa, hogy megvitassa Dél-Oszétia miatt kialakult orosz-grúz konfliktust - jelentette be a világszervezet sajtószolgálata. A testület háromszor folytatott eredménytelen tanácskozást a dél-oszétiai helyzetről a szakadár grúz terület ellen indított grúz támadások kezdete óta. Az újabb ülés közép-európai idő szerint délután öt órakor kezdődik. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Washingtont igazán csak Grúzia megszállása zavarná

    Ki is állt, meg nem is grúz szövetségeséért Washington, amikor a Fehér Ház jelezte Moszkvának, hogy megromolhatnak az amerikai-orosz kapcsolatok a Grúziát érő támadások miatt. Ugyanis a Fehér Ház a jelek szerint csak akkor hidegülne el hivatalosan Moszkvától, ha az orosz csapatok magában Grúziában indítanának szárazföldi akciót. (Azaz megszállnák az országot.) Amíg csak Dél-Oszétiában és esetleg Abháziában dörögnek az orosz fegyverek, Washington legföljebb diplomáciai támogatást hajlandó nyújtani Grúziának.
  • A Grúziával való tárgyalások megkezdésének elengedhetetlen feltétele, hogy Tbiliszi írjon alá az erőszak mellőzéséről kötelező érvényű dokumentumot, s hogy csapatait vonja vissza az 1992-es megállapodásban rögzített vonalak mögé - mondta Grigorij Karaszin orosz külügyminiszter-helyettes vasárnap Moszkvában. Karaszin emlékeztetett arra, hogy mind Moszkva, mind a nemzetközi közösség évek óta próbálja erre rábírni Grúziát, Tbilisziben azonban elzárkóznak ettől. (MTI)

  • Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár vasárnap úgy nyilatkozott: "aránytalanul nagy erőt" alkalmaznak az oroszok Grúziában, és nemtetszését fejezte ki amiatt, hogy nem tartják tiszteletben Grúzia területi integritását.

  • Két, grúziai felségvizekhez küldött orosz hadihajó vasárnap visszatért Oroszországba és Novorosszijszk kikötőjében horgonyoz. Hírügynökségek korábban haditengerészeti forrásokra hivatkozva arról számoltak be, hogy a Moszkva rakétacirkáló, az orosz Fekete-tengeri Flotta zászlóshajója és a Szmetlivíj kísérőhajó a grúz határvizeken tartózkodik. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Grúzia kész letenni a fegyvert

    Grúzia fegyvernyugvásra utasította csapatait, és kész tárgyalni az oroszokkal a déloszét háború befejezéséről, állította a BBC hivatalos grúz forrásokra hivatkozva. Korábban Grúzia már elrendelte csapati kivonását a szakadár Dél-Oszétiából, miután az oroszok kiszorították csapatait a tartomány fővárosából. A grúz erők visszavonulása óta egyre kevésbé intenzívek a harcok.

  • Az abháziai béke megóvásáról, az erőszak Abháziába való átcsapásának elkerüléséről kezdtek tárgyalásokat vasárnap este Oroszország és Grúzia képviselői az abháziai Csuburdzsindzsi faluban - jelentette az Interfax hírügynökség.

    Orosz részről Szergej Csaban, a Kollektív Békefenntartó Erők parancsnoka, grúz részről Zemo Gorozija, a Szamegrelo-Zemo Szvanetija régió kormányzója vezeti a küldöttséget.

  • cikkünk a témában:

    Amerika szállítja a front szélére a grúz katonákat

    Az Irakban szolgálatot teljesítő kétezer grúz katonát az amerikai hadsereg szállítja a dél-oszétiai konfliktusövezet közelébe. A grúzok biztosították a harmadik legnagyobb kontingenst Irakban, helyüket most amerikai tengerészgyalogosok veszik át.
  • Közvetlenül tárgyalt egymással vasárnap telefonon az orosz és a grúz külügyminiszter, a párbeszéd Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter közvetítő tevékenységének eredményeként jött létre - közölte a berlini külügyminisztérium.

    Szergej Lavrov és Jekatyerina Tkeselasvili délután kétszer is beszélt egymással a tárca tájékoztatása szerint.

    Ez lényeges fejlemény, hiszen ezzel "vége a politikai szótlanságnak" - mutatott rá a minisztérium szóvivője. Hozzátette, Berlin reméli, hogy mindkét fél igyekszik kihasználni a most megindult párbeszédet, és próbálja megoldani a válságot.

  • Az orosz védelmi minisztérium kategorikusan cáfolta és "a soron következő információs provokációnak" minősítette Tbiliszi állítását, hogy orosz gépek bombázták volna a grúz főváros repülőterét nem sokkal Bernard Kouchner közvetítési szándékkal Tbiliszibe tartó francia külügyminiszter érkezése előtt.

    Ellentmondó grúziai közlések szerint késő délután bomba csapódott be a nemrég épült új tbiliszi repülőtér leszállópályája mellet, de a belügyminisztérium szóvivője azt mondta, a támadás valószínűleg egy közeli katonai repülőtér ellen irányult.

    A grúz tömegtájékoztatás azt is állítja, hogy az orosz légierő a nap folyamán támadta a Zugdidi járásban lévő Anaklija falut, ahol a grúz határőrség stábja van, de a bombák célt tévesztettek és a határőrök közül senki nem sérült meg.

  • Nicolas Sarkozy a hét elején Moszkvába érkezik, hogy megvitassa Dmitrij Medvegyev orosz államfővel a dél-oszétiai eseményeket - jelentette be vasárnap este az orosz elnöki hivatal.

    A látogatásról a két államfő vasárnapi, a konfliktus kezdete óta második telefonbeszélgetésük során állapodtak meg. "A két államfő telefonon megállapodott abban, hogy a helyzet elemzését Moszkvában folytatják, ahová Sarkozy a hét elején érkezik meg" - szól a közlemény.

    Franciaország jelenleg az EU soros elnöke, így a francia államfő az Eupai Unió nevében egyeztet majd az orosz elnökkel.

    Grúz tüntető Párizsban
  • Orosz hadihajók elsüllyesztettek egy grúz rakétahordozó őrhajót - közölte a moszkvai védelmi minisztérium.

    "Grúz rakétanaszádok vasárnap kétszer is támadást kíséreltek meg orosz hadihajók ellen. Az orosz haditengerészet hajói választüzet nyitottak, amelynek következtében az egyik támadó naszád elsüllyedt" - mondta a minisztérium szóvivője.

  • cikkünk a témában:

    Washington szerint Moszkva a grúz vezetés bukását akarja

    Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete szerint az orosz katonai akció végső célja az Amerikának elkötelezett Szaakasvili grúz elnök eltávolítása. Az orosz nagykövet az Egyesült Államok iraki, afganisztáni és szerbiai ténykedéseinek felemlegetésével vágott vissza a Biztonsági Tanács ülésén.

  • Moszkva nem törekszik Mihail Szaakasvili grúz államfő megdöntésére, ezt nem tekinti feltételnek a béke helyreállításához, és ha Tbiliszi aláírja az erőszak mellőzéséről szóló dokumentumot, a béke helyreáll - jelentette ki vasárnap este Moszkvában Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

    Lavrov kijelentette: ő mindössze annyit mondott Condoleezza Rice amerikai külügyminiszternek telefonon folytatott megbeszélésük során, hogy "Oroszország nem tekintheti partnernek azt az embert, aki parancsot adott háborús bűnök elkövetésére, amelyek következtében több ezer orosz állampolgár vesztette életét". Lavrov azzal vádolta Rice-t, hogy "nem korrekt módon interpretálta a hallottakat.

    Mihail Szaakasvili
  • A francia hírügynökség helyszíni tudósítója szerint legalább tízezren vettek részt a város központjában tartott megmozduláson.

    A tüntetők grúz nemzeti zászlókat lobogtattak, verseket szavaltak, hagyományos grúz dalokat és a nemzeti himnuszt énekelték.

    A Köztársaság téren felállított óriásképernyőn angolul a következő szöveg volt olvasható: "Mindaz, amire szükségünk van, a szabadság. Oroszország megöli az embereket. Csecsenek, grúzok, oszétok. Ki állítja ezt meg? Vörös Hadsereg, eredj haza!"

  • Megérkezett Tbiliszibe vasárnap este Bernard Kouchner francia külügyminiszter, hogy Mihail Szaakasvili grúz államfővel tárgyaljon a dél-oszétiai konfliktus rendezéséről.

    Kouchner az első magas rangú külföldi politikus, aki a grúziai szakadár területen három napja kezdődött harcok óta a grúz fővárosba látogatott.

    Kouchner hétfőn Moszkvába utazik, hogy az orosz vezetőkkel tárgyaljon.

    A francia külügyminisztérium tájékoztatása szerint Kouchner látogatása során felajánlja Franciaország és az EU humanitárius segítségét; egy francia repülőgép már hétfőn készen áll, hogy elinduljon Tbiliszibe.

  • cikkünk a témában:

    Grúzia léte a tét

    Legalábbis a grúz elnök szerint, aki a Dél-Oszétia elleni támadást orosz csapatmozgásokkal indokolta. A grúzok már Abháziából is elveszíthetik azt a keveset, ami eddig az övék volt. Vasárnap esti összefoglaló.
  • Egy demokrata politikus vasárnap azzal vádolta meg John McCain republikánusok elnökjelöltet, hogy azért kelt ki az oroszok ellen, mert politikai érdekei fűződnek a grúzok támogatásához. Bill Richardson, Új-Mexikó kormányzója szerint John McCain kampányát olyan lobbisták vezetik, akik Grúziát és más országokat képviselnek. A demokrata politikus az ABC tévécsatornának adott nyilatkozatában nyíltan utalt Randy Scheunemannre, aki a republikánus elnökjelölt külügyi tanácsadója, és Washingtonban a tbiliszi kormány lobbistájaként tartják számon. A politikai csatározás tovább folytatódott, mikor Louisiana republikánus kormányzója azzal vádolta a demokratákat, hogy kampányfogásnak használják fel a "grúziai szálat". Bobby Jindal szerint Grúzia kiváló példája McCain demokráciaterjesztő politikájának. Ez pedig, érvel a republikánus oldal, az amerikai érdekek szerint való.
  • Oroszország dél-osztétiai hadműveleteit békefenntartásnak nevezte a washingtoni orosz nagykövet szóvivője, az egyik legnépszerűbb amerikai politikai tévéműsorban. Alexander Darcsijev a CNN-nek úgy nyilatkozott, "ki akarjuk kényszeríteni a grúz vezetéstől a békét. Most azonban nem azt látjuk, hogy visszavonulnának a grúz csapatok, hanem éppenhogy újraszerveződnek." Korábban Mihail Szaakasvili grúz elnök úgy nyilatkozott, országa nem érdekelt az ellenségeskedésben. És az Egyesült Állanmokat arra kérte, hogy az "orosz invázió" megállítása érdekében avatkozzon be a térségben.
  • Az orosz-grúz háború következményeként Grúzia várhatóan drasztikusan csökkenti iraki jelenlétét. Bár Grúzia összlakossága mindössze 4,5 millió, mégis ők adják az iraki békefenntartó erők harmadik legnagyobb kontingensét. A Newsweek beszámolója szerint több mint ezer grúz katona térhet haza. A grúz kontingens 2004 óta tartózkodik Irakban, és elsősorban biztonsági és egészségügyi szolgálattal segítik a koalíciós erőket. Számos grúz katona segíti Irak Dijala tartományában az al-Kaida tagjainak felkutatását is. Várhatóan ezt a hadműveletet érinti legérzékenyebben a grúz katonák esetleges hazahívása. Az iraki grúz katonáknak már kiadták a parancsot a készülődésre. A hazautaztatásukról azonban még nem született katonai döntés.
  • Továbbra sem világos, hogy ki mond igazat Dél-Oszétiában. A grúzok békét szeretnének, és állításuk szerint megkezdték csapataik kivonását a régió fővárosa környékéről. Az oroszok egyelőre nem jelezték, hogy elfogadnák a tűzszünetet. Valamint állítólag a hét utolsó napján is voltak szorványos összecsapások a térségben. Közben Grúzia másik szeparatista tartománya, Abházia vezetője is jelezte, hogy ezer katonát csoportosítanak a stratégiai fontosságú Kodori-szurdokhoz, hogy kiszorítsák a grúz katonákat a térségből, írja a Reuters. Abházia ezen lépése akár a konfliktus kiszélesedéséhez is vezethet.
  • Az orosz külügyminisztérium vasárnap este figyelmeztetett, hogy az Ukrajna által az orosz fekete-tengeri flottával kapcsolatban kilátásba helyezett intézkedések nem felelnének meg az orosz-ukrán megállapodásoknak és barátságtalan lépések lennének Oroszországgal szemben.

    Az ukrán külügyminisztérium vasárnap közleményben tudatta: Ukrajna fenntartja a jogot, hogy kitiltsa területéről azokat a hadihajókat és más hajókat, amelyek részt vehetnek a Grúziával folyó harcokban, amíg a konfliktus meg nem oldódik. A tárca a lépést azzal indokolta, hogy az orosz hajóknak a grúz partokhoz történt vezérlése belekeverheti a konfliktusba Ukrajnát is, amelynek területén, Szimferopolban található az orosz fekete-tengeri flotta támaszpontja.

    "Az orosz hadihajóknak az abház partokhoz őrjárat céljából történt vezérlése kapcsán kiadott ukrán külügyi nyilatkozat hangneme és tartalma értetlenséget vált ki" - áll az orosz külügyminisztérium közleményében.

  • Az orosz agresszó nem maradhat válasz nélkül, s annak folytatódása súlyos következményeket jelenthet az Egyesült Államokkal való kacsolatukra nézve, mondta vasárnap Dick Cheney. Az amerikai alelnök azután nyilatkozott, hogy találkozott Mihail Szaakasvili grúz államfővel. Cheney az Egyesült Államok nevében együttérzéséről biztosította a grúz népet és annak demokratikusan megválasztott kormányát, amiért "Grúzia szuverenitása és területi függetlensége veszélybe került".
  • Oroszország katonai akciója rontotta Grúzia közeljövőbeni NATO-csatlakozási esélyeit. Az elmúlt napok vérontásai ugyanis felerősíthetik az európai NATO-tagállamokban a gyors felvétellel szembeni ellenállást. Annak ellenére is, hogy az Egyesült Államok erőteljesen támogatja a grúz tagságot, írja a konfliktust elemző cikkében Yuri Zarakhovich. A Time szakértője szerint a grúz krízis intő jel lehet a másik NATO-tagságra vágyó volt szovjet tagállam, Ukrajna számára is. Ugyanakkor az orosz taktika visszafelé is elsülhet, ha a katonai agresszió a volt tagköztársaságokban a NATO-védelem szükségességét erősíti fel. A grúziai vérfürdő nem csak Ukrajnát tolhatja a NATO felé, de a már NATO-tagsággal rendelkező volt szovjet államok is több értelmét fogják látni az amerikai rakétavédelmi rendszer területükön történő kiépítésének, írja Zarakhovich.
  • A grúz tűzszüneti javaslat ellenére az orosz egységek újabb támadásokat hajtanak végre grúz célpontok ellen. Oroszország elismerte, hogy elsüllyesztett egy grúz hajót, mely állításuk szerint egy orosz hajót készült megtámadnii. A grúzok szerint pedig orosz tankok, átlépve a dél-oszét határt, benyomultak grúz területre, és egy stratégiai fontosságú város felé tartottak, mielőtt visszafordították volna őket. Egy másik jelentés szerint az orosz légierő kétszer is bombázott egy, a grúz főváros repülőtere közelében található területet. (AP)
    Orosz rakétavető grúz területen