Jolán
2 °C
4 °C

Puccskísérlettel vádolják az első grúz elnök fiát

2008.09.04. 12:53
Az első grúz elnök fiát immár másodszor vádolják államcsíny-kísérlettel, és azzal, hogy kapcsolatban áll az orosz titkosszolgálattal. Legutóbb 2007 őszén vetették ezt a szemére, amikor tömegek próbálták elérni Szaakasvili távozását.

A rendőrség Tbilisziben őrizetbe vette Cotne Gamszahurdiát, az első grúz elnök fiát, akit azzal vádolnak, hogy kísérletet tett Miheil Szaakasvili elnök hatalmának megdöntésére. A rendőrök akkor csaptak le rá, amikor megérkezett" a grúz főváros repülőterére. Cotne Gamszahurdiát egyébként már 2007-ben, a Szaakasvili elleni tüntetéseket követően megvádolták államcsínykísérlettel, illetve azzal, hogy kapcsolatban állt az orosz titkosszolgálattal.

Emlékeztetőül: Miheil Szaakasvili 2003-ban a rózsás forradalom révén került a hatalomba. Négy évvel később, 2007 novemberében nyugati szövetségesei megdöbbenésére a rohamrendőrséget vetette be, hogy elfojtsa az ellene kirobbant tüntetéseket. A hatóságok akkor azt mondták, hogy felszámoltak egy puccsot, miközben Oroszországot azzal vádolták meg, hogy zavargásokat szított a kaukázusi országban.

Cotne apja, Zviad Gamszahurdia volt Grúzia elnöke 1990 és 1991 között, amikor az ország függetlenedett a Szovjetuniótól, és ugyanebben az időben kirobbant a polgárháború. Zviad Gamszahurdia Oroszországba szökött, de hamarosan visszatért, és 1993-ban Grúzia nyugati részén meghalt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?