Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Puccskísérlettel vádolják az első grúz elnök fiát

2008.09.04. 12:53
Az első grúz elnök fiát immár másodszor vádolják államcsíny-kísérlettel, és azzal, hogy kapcsolatban áll az orosz titkosszolgálattal. Legutóbb 2007 őszén vetették ezt a szemére, amikor tömegek próbálták elérni Szaakasvili távozását.

A rendőrség Tbilisziben őrizetbe vette Cotne Gamszahurdiát, az első grúz elnök fiát, akit azzal vádolnak, hogy kísérletet tett Miheil Szaakasvili elnök hatalmának megdöntésére. A rendőrök akkor csaptak le rá, amikor megérkezett" a grúz főváros repülőterére. Cotne Gamszahurdiát egyébként már 2007-ben, a Szaakasvili elleni tüntetéseket követően megvádolták államcsínykísérlettel, illetve azzal, hogy kapcsolatban állt az orosz titkosszolgálattal.

Emlékeztetőül: Miheil Szaakasvili 2003-ban a rózsás forradalom révén került a hatalomba. Négy évvel később, 2007 novemberében nyugati szövetségesei megdöbbenésére a rohamrendőrséget vetette be, hogy elfojtsa az ellene kirobbant tüntetéseket. A hatóságok akkor azt mondták, hogy felszámoltak egy puccsot, miközben Oroszországot azzal vádolták meg, hogy zavargásokat szított a kaukázusi országban.

Cotne apja, Zviad Gamszahurdia volt Grúzia elnöke 1990 és 1991 között, amikor az ország függetlenedett a Szovjetuniótól, és ugyanebben az időben kirobbant a polgárháború. Zviad Gamszahurdia Oroszországba szökött, de hamarosan visszatért, és 1993-ban Grúzia nyugati részén meghalt.