Auguszta
-3 °C
2 °C

Grúz-abház béke készül?

2008.05.19. 09:48
Váratlan javaslatot tett az abházoknak Grúzia. Szakasvili elnök hajlandó lemondani a szakadár területek visszahódításáról, ha az abházok visszafogadják a grúz menekülteket. Ha a megállapodás létrejön, Moszkva szerepe is csökkenhet a térségben. Az abházok vezetője tagad.

Moszkva áldását kéri a grúzok békejavaslatára Szergej Bagaps, a szakadár Abházia vezetője, írja a moszkvai Kommerszant. A lap úgy tudja, hogy Bagapsot fogadják a Kremlben és a kormánynál, továbbá megbeszélést folytat Szergej Lavrov külügyminiszterrel. Bagaps az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva tagadta, hogy tárgyalásokat folytatna a grúzokkal.

A megállapodási javaslat lényege a Kommerszan értesülései szerint az, hogy Grúzia lemond a katonai eszközök alkalmazásáról a konfliktusban és kivonja csapatait a Kodori hegyszorosból, Abházia viszont nem gördít akadályt a területéről elmenekült grúzok hazatérése útjába, s a megállapodás betartásának garantálását Moszkvára szándékoznak bízni.

A grúz javaslat igencsak meglepő, tekintve, hogy Oroszország és Grúzia viszonya meglehetősen viharos az elmúlt hónapokban. Az, hogy most a grúzok közvetlenül tárgyalnak az abházokkal, azt jelentheti, hogy Moszkva lemond eddigi védnöki szerepéről, vélte a lapnak nyilatkozva Pjotr Topicskanov, a moszkvai Carnegie Központ szakértője.

A szakértő szerint változásról korai lenne szólni, hiszen a megállapodástól annak megvalósításáig hosszú az út, s Tbilisziről és Szuhumiról egyaránt feltételezhető, hogy megszegi az abban foglaltakat. Bár ebben az esetben Moszkva garanciái sem segítenek.

A lap egyébként a témáról szóló hosszú cikkében emlékeztetett arra, hogy Mihail Szaakasvili grúz elnök a minap Batumiban, orosz újságírók előtt kijelentette: a NATO-csatlakozás Grúzia számára nem öncél, és amennyiben sikerül helyreállítani az ország területi épségét, "a NATO-csatlakozás kérdésére vissza lehetne térni".