Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Irán segít a gáz nélkül maradt Grúzián

2006.01.27. 16:00
Megoldódni látszik a grúz energiaválság. Az Oroszországból az országba vezető gázvezeték felrobbantása miatt a leghidegebb télben maradt energia nélkül az ország. A grúz kormány Oroszországot sejti az ügy hátterében.

Irán segíti ki az Oroszországból érkező gáz- és villanyvezetékek felrobbantása miatt az extrém januári hidegben energia nélkül maradt Grúziát, jelentette be Mihail Szaakasvili államfő. Irán akár már vasárnap megkezdheti a szállításokat, írja a CNN.

Az Oroszországból érkező energiaellátás vasárnap szakadt meg, feltehetően oszét lázadók robbantották fel a vezetékeket.

Bár Oroszország azt ígérte, négy napon belül helyreállítják a vezetékeket, ez péntekig nem történt meg, írja a CNN. A grúz áramszolgáltató egyelőre csupán 110 megawatt áramot tud biztosítani - az áramtermelő erőművek egy része is gáztüzelésű volt -, és beszerezni is csak 175 megawattot tudott naponta. Ennél 600 megawattal többre van szükség az ország normális ellátásához.

"Elég mennyiséget tudunk beszerezni Irántól a gáz- és áramellátás helyreállításához. Sikerült tehát alternatív beszerzési útvonalat találnunk. Ezt Oroszországnak is figyelembe kell vennie" - jelentette ki a davosi Világgazdasági Fórumról a válság miatt idő előtt távozó Szaakasvili. A grúz hatóságok sejtették, hogy gyanújuk szerint a gázfegyvert januárban Ukrajnával szemben már bevető orosz vezetést sejtik inkább az akció mögött.

Ukrajnában a grúziai forradalom mintájára jutott hatalomra a Nyugat-barát Viktor Juscsenko. Szaakasvili az oroszbarát Sevarnadzét váltotta forradalmi körülmények között. A grúz "rózsaforradalom" adta a mintát a volt szovjet tagköztársaságok közül eddig Ukrajnában és Kirgizisztánban is hatalomváltást eredményező civil megmozdulásokhoz.

Szaakasvili részleteket nem közölt a megállapodásról, csak annyit mondott, hogy a sajtóban megjelenteknél olcsóbban szerzik be az iráni gázt, jelentette a CNN. Grúz sajtóértesülések ezer köbméterenként 120 dolláros árról szóltak, Oroszország 110 dollárt kér ekkora mennyiségért.