József, Bánk
-6 °C
0 °C

Huszonötmillió dollárt fizet az USA a magyar holokauszt-túlélőknek

2005.03.11. 17:42
Először ismerte el a felelősségét az Egyesült Államok kormánya zsidó vagyon elkobzásában. Az amerikai igazságügyi minisztérium peren kívüli egyezséget kötött a magyar holokauszt-túlélőkkel az aranyvonat ügyében. Az amerikaiak huszonöt és félmillió dollárral kárpótolják a túlélőket, akiknek a nácik által elkobzott javai végül az amerikai államkasszát gazdagították.

Huszonöt és félmillió dolláros kártérítést fizet azoknak a magyar holokauszt-túlélőknek az Egyesült Államok, akiknek az elkobzott javait amerikai csapatok foglalták le és hordták szét a második világháború lezárását követően. A peren kívüli megállapodásban az Egyesült Államok először ismerte el a felelősségét zsidó vagyon eltüntetésében, jelentette a Miami Herald.

A második világháború végén Ausztriában lefoglalt, a zsidó javakat Németországba szállító aranyvonaton talált tárgyak nagy részét az amerikai állam árverezte el a háború után. A bevétel egy részéből menekültprogramokat támogattak, ám a kormányzat kísérletet sem tett a javak tulajdonosainak kárpótlására.

Az Egyesült Államok semmilyen felelősséget nem ismert el az aranyvonattal kapcsolatban. A kormányzat álláspontja a kongresszus feltáró vizsgálata után vált tarthatatlanná, amikor is az amerikai törvényhozók is elismerték, hogy az amerikai hadsereg katonái fosztogatták az elrabolt zsidó javakat.

A pénteken kötött formális megállapodás értelmében az Egyesült Államok kormánya huszonötmillió dollárt különít el a magyar származású zsidók jóléti alapjai számára. Az összegből alapvetően a holokauszt-túlélők egészségügyi ellátását finanszíroznák. A fennmaradó félmillió dollárból a magyarországi holokausztot feldolgozó dokumentációs központot hoznának létre. Egyéni kártérítéseket az Egyesült Államok nem vállal.

Az amerikai kormány nem vállalta a nyilvános bocsánatkérést sem.

A peren kívüli egyezséget még egy körzeti bíróságnak is hitelesítenie kell.

Sam Dubbin, a károsultakat képviselő ügyvéd szerint az egyezség elvi jelentőségű. "A legtöbb ember számára azért volt fontos az egyezség, hogy múltbeli sérelmeik dokumentálásra kerülhessenek. Ugyanakkor a pénzbeli kártérítés is jelentős, sok idős magyar holokauszt-túlélő részesülhet áldásaiból", nyilatkozta a Miami Heraldnak.