Sára, Márió
2 °C
6 °C

Mulatságosnak találták az iraki rabok szenvedéseit

2004.05.16. 18:56
A guantánamói börtöntábor foglyainak brutális kínzásáról készült videofelvételek tucatjait őrzik katalogizált sorrendben az amerikai hadsereg által működtetett börtöntáborban, írja a brit The Observer. Az amerikai The New York Times megszerezte az iraki Abu Gréb börtönben elkövetett kínzások első kihallgatottjának a vallomását, aki elmondta, azért fotóztak, mert 'nagyon mulatságosnak' találták a kegyetlenkedéseket.
A legnagyobb vasárnapi baloldali brit lapnak, a the Observernek a táborból márciusban elengedett brit nemzetiségű őrizetesek egyike, Tarek Dergoul elmondta: a kubai börtöntáborban külön büntetőosztag működik, amely a legkisebb fegyelmi kihágásra azonnal támad. Ilyen kihágás lehet például az, ha egy őrizetes tiltakozik cellája egy napon belüli harmadik - nyilvánvalóan provokatív célzatú - átkutatása ellen.

A volt brit őrizetes elmondta, az egyik ilyen esetekben az öttagú osztag hányást okozó, irritáló sprayt fújt az arcába, a földre szorították, ujjukat a szemébe mélyesztették, fejét a vécécsészébe nyomták, összekötözték és rátérdelve ütlegelték, majd láncba verve kihurcolták az udvarra, és lenyírták minden testszőrzetét.

A foglyok elleni, általában öt büntetőosztagos által elkövetett hasonló támadásokat minden esetben videoszalagra rögzítette egy hatodik amerikai katona - mondta Dergoul.

Minden kínzást felvettek

Klikk a képre!
Leon Sumpter alezredes, a guantánamói amerikai katonai személyzet szóvivője a The Observernek megerősítette, hogy a büntetőosztagok fellépéseit filmre vették, hogy az elöljárók később "áttekinthessék" az akciókat. Mindegyik videót archiválták - mondta a szóvivő, de azt nem árulta el, hogy összesen hány ilyen felvétel létezik.

A lapnak nyilatkozó politikusok szerint ha a felvételek tartalma valóban annyira sokkoló, ahogy azt a volt brit őrizetes elmondta, az a végső bizonyíték lenne arra, hogy a foglyok elleni brutalitás intézményes elemévé vált az Egyesült Államok által meghirdetett terrorellenes háborúnak.

A The Observer feltárta azt is, hogy a fogolykínzási botrány kiinduló pontjává lett bagdadi Abu Gréb börtön egyik brit kihallgató tisztje már márciusban panaszt tett az őrizetesek elleni brutális amerikai fellépés miatt, jóllehet a brit kormány a múlt héten azt közölte, hogy a börtönben dolgozó három brit tiszt egyike sem tudott az amerikaiak által ott őrzött foglyok kínzásáról.

Vallott az Abu Gréb börtön börtönőre

A The New York Times című amerikai lap vasárnapi száma megszerezte Lyndie England, a tartalékos katonai rendőr eskü alatt tett írásos nyilatkozatát, amelyben egyebek között elmagyarázza, miért készítettek a börtönőrök digitális fotókat az önkielégítésre kényszerített, vagy meztelen embere gúlákba bilincselt foglyokról.

"Nagyon mókásnak találtuk, hogy fényképeket készítünk róluk" - idézett a lap a dokumentumból. England elmondja, hogyan készült az az elhíresült felvétel, amelyen egy földön fekvő meztelen irakit kutyapórázon tart: őt is és más foglyokat is arra kényszerítettek, hogy pórázon 4-6 órán át négykézláb másszanak le-fel a folyosón.

Saját maga varrta össze az okozott sebeket

Egyik katonatársa rendszeresen futball-labdát vágott a csuklyás foglyok fejéhez, hogy "megijessze őket". Volt olyan katona, aki addig rugdosta a foglyokat, amíg valamilyen nyílt seb támadt rajtuk, és ha nem volt túl mély, akkor maga varrta be - áll a vallomásban.

Vallomásában végig hangsúlyozza, hogy ő és mások is utasításra cselekedtek. Szavai szerint a visszaélések a mindennapi rutint jelentették, olykor mulatságosak voltak, de szinte sosem lépték túl a megengedett határt.