Valér
2 °C
8 °C

Elengedték az éhező guantánamói operatőrt

2008.05.02. 09:30
Hat évi fogság után elengedték a guantánamói börtönből az al-Dzsazíra egyik operatőrét. A férfi ellen soha nem emeltek vádat. 16 hónapja éhségsztrájkolt szabadulásáért.

Egy amerikai katonai repülőgéppel hazaszállították Szudánba Szami al-Hadzst, a hat évig Guantánamóban fogva tartott operatőrt. A férfit azonnal kórházba szállították, állítólag elég rossz állapotban van, számolt be a BBC.

Szami al-Hadzs ellen soha nem emeltek vádat, bírósági tárgyalása sem volt, az ellene felhozott vádakat mindig is tagadta. A szudáni férfi az al-Dzsazíra nevű katari hírtévé operatőre volt. Pakisztáni katonák 2001 decemberében fogták el az afgán határ közelében. Állítása szerint az amerikai támadásról készített riportot. A pakisztániak átadták az amerikaiaknak, akik azzal vádolták, hogy a 90-es években Boszniában és Csecsenföldön harcosokat toborzott terrorszervezeteknek.

Az elfogásakor 38 éves férfit Guantánamóra, az USA Kuba szigetén létrehozott fogolytáborába hurcolták. Itt terroristáknak tartott személyeket őriznek, de a börtön teljesen kívül áll a nemzetközi és az amerikai joghatóságon is. Nem számít sem hadifogolytábornak sem polgári börtönnek.

Szami al-Hadsz 16 hónappal ezelőtt éhségsztrájkba kezdett, hogy tiltakozzon fogva tartása ellen. Ügyvédje szerint rendszeresen mesterségesen táplálták.