Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

Félholtra verték társukat a katonai rendőrök

2004.05.25. 20:33
A guantánamói amerikai fogolytáborban a rendőrök rabnak hitték őrizetesnek öltözött társukat, akit ütöttek, vertek, fojtogattak. Egy másik beszámoló szerint az egyik fogolyba ismeretlen anyagot fecskendeztek, az őrök rendszeresen videóra vették a kínzásokat.
Újabb két felkavaró beszámoló látott napvilágot kedden az amerikai médiában arról, milyen bánásmódban részesülhetnek a terroristaként őrizetbe vett foglyok a guantánamói amerikai fogolytáborban. Az országos terjesztésű Los Angeles Times egy brit állampolgárságú fogoly kegyetlen megkínzásáról számolt be. A 37 éves Jamal Harith a lap tudósítójának elmondta, hogy szenvedései az ütlegeléstől a kényszerinjekciókon át az alvásmegvonásig terjedtek.

Extrém reagáló erő

Egy őr ugrált a lábszárán, amikor ellenállt egy injekció beadásának. Az ismeretlen anyag befecskendezése után rendszeresen kótyagos állapotba került, s nem volt ura önmagának. Gyakran hosszú időre fájdalmas testtartásba kényszerítették, és olykor fél napokra a kihallgató szoba padlójához bilincselték, ahol dőlt rá a hideg levegő, aminek a következtében önmagára vizelt. Szemtanúja volt annak, ahogy az "extrém reagáló erő" néven ismert őrök foglyokat vertek, miközben egyikük videón rögzítette a jeleneteket. Az őrizetesek gyakran szenvedtek kar- vagy lábtörést.

A jamaicai születésű, az iszlám vallásra 1992-ben áttért Harith két évet töltött a guantánamói táborban. Egyike volt annak az öt brit őrizetesnek, akiket márciusban elengedtek, mivel az amerikaiak úgy ítélték meg, hogy nem jelentenek biztonsági fenyegetést.

A Pentagon szóvivője a lap szerint úgy foglalt állást, hogy a hiteles panaszokat kivizsgálják, az öt volt brit fogoly azonban valótlanságokat állít.

Ütötték, verték, fojtogatták

A másik beszámoló szerint a guantánamói bázison katonai rendőrök félholtra verték egy társukat, aki gyakorlatra készülve az őrizetesek narancsszínű ruháját öltötte magára. Az illető, Sean Baker agysérülést szenvedett, így időközben leszerelték. A Kentucky állambeli Lexington helyi televíziójának Baker hétfőn maga mondta el, mi történt vele. A rabruhában négy katonatársa elé került, akik ütötték, verték, fojtogatták és csak akkor hagyták abba, amikor a rabruha alatt észrevették a katonai öltözetet.

David Page kapitány, a Kentucky Nemzeti Gárda szóvivője csak annyit közölt a sajtó érdeklődésére, hogy Bakert, a 438. katonai rendész század tagját gyakorlat során elszenvedett baleset miatt szerelték le. Hozzátette, hogy a sajtó további kérdéseivel forduljon az amerikai fegyveres erők déli parancsnokságához.

Chris Loundermon, a déli parancsnokság szóvivője Miamiban megerősítette, hogy egészségügyi okokból leszerelték a tartalékost, de ennél többet nem volt hajlandó mondani.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek