Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

Koránt rugdosnak az őrök Guantanamón

2004.08.04. 15:10
Három márciusban szabadult brit állampolgár közleménye szerint a guantanamón fogva tartottakat rendszeresen kínozzák, megalázzák. Az amerikai tisztek tagadják a vádakat.
Három brit állampolgár - akik két évet voltak kénytelenek tölteni Guanatanamón, az amerikai haditámaszponton felállított fogolytáborban - azt állítja az ABC Newshoz eljutatott közleményben, hogy megalázták és rendszeresen kínozták őket.

Az elszigeteltség és a brutalitás élménye

A három férfi - Shafiq Rasul, Asif Iqbal and Rhuhel Ahmed - márciusban szabadult Guantanamóról, ahonnan miután hazarepültek a brit rendőrség szabadon engedte őket.

A szövegben a szabadon engedett férfiak az elszigeteltség és a brutalitás hihetetlen élményéről számolnak be. Állításuk szerint patkányokkal benépesített ketrecekben tartották őket, sőt egyiküket egy patkányürülékkel borított helyen tartották fogva.

Korán a vécében

A foglyok rendszeres veréseknek voltak kitéve, Ahmedet egy alkalommal húszszor rúgta meg a combján egy őr, minek következtében az eset után majd egy hónapig képtelen volt járni. Iqbal arról számolt be, hogy az őrök hogyan rugdosták a Koránt, majd dobták a vécébe. "Általában tiszteletlenek voltak [a Koránnal]" - mondja Iqbal.

A férfiak állítása szerint másfél évnyi fogság után a durva bánásmód hatására hamis vallomásokat tettek a kihallgatások során.

A három férfi nem akart nyilatkozatáról beszélni az ABC Newsnak, de ügyvédjük Gareth Peirce elmondta, hogy reményeik szerint sikerül megvilágítaniuk a Guantanmón még most is fogva tartott 586 ember helyzetét. "Át kell végre törnünk a hallgatás falát, és ítélkeznünk kell a Guanatanamó Öbölben történtek legitimációjáról" - nyilatkozta Peirce.

Az amerikai tisztek tagadnak

Ellentétben azonban az abu gréb-i börtönben történtekkel, Guantanamón nem készültek az állítólagos kínzásokról felvételek, írja az ABC News cikkében, így nehéz elfogulatlanul ítélkezni a vádak esetleges igaz voltáról.

Alaptalanok a brit férfiak állításai, nyilatkozták tegnap amerikai katonatisztek. Elmondásuk szerint, mióta egy őr megrúgott egy Koránt, azóta az összes őrt a vallással szembeni érzékenységre oktatják; szerintük az utóbbi időben javultak a guantanamói állapotok. Egyébként a guantánamói fogolytáborban jelenleg mintegy 600 külföldi állampolgárt őriz az amerikai hadsereg hivatalos vádemelés nélkül.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek