Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Megszüntették az eljárást két guantánamói fogoly ellen

2007.06.05. 06:55
Kapcsolódók (12)
Egyelőre nem ítélhetik el Omar Khadrt és Szálem Ahmed Hamdánt, mert a katonai bíróság megszüntette ellenük az eljárást. Az ügyészek fellebbeznének, de egyelőre még nem is létezik az a bíróság, amelyhez benyújthatják fellebbezésüket. A Pentagon szerint az ügy csupán szemantikai kérdés.

Amerikai katonai bírók illetékesség hiányában megszüntették az eljárást két fogoly ügyében a guantánamói amerikai haditengerészeti támaszponton hétfőn tartott tárgyalásokon.

Mindkét bíró egybehangzóan úgy ítélte meg, hogy nem illetékes az ügyben, mivel a vonatkozó törvény értelmében csak "illegális ellenséges harcosokat" vonhat felelősségre. A különleges katonai bíróság korábban "ellenséges harcosnak" nyilvánította a két vádlottat, azaz hiányzik a meghatározásból a kulcsfontosságú "illegális" meghatározás. A bírói döntés óriási csapást jelent a Bush-kormányzat azon erőfeszítéseire nézve, hogy katonai bíróság elé állítsa a Guantánamón őrzött foglyokat.

Illegális ellenséges harcosok

Előbb a háborús törvények megsértésével, a terrorizmus támogatásával és összeesküvéssel vádolt Omar Khadr esetében hozott ilyen döntést a bíró, Peter Brownback ezredes. A kanadai Khadr a vád szerint tagja volt az al-Kaida nemzetközi terrorszervezetnek. 2002-ben fogták el Afganisztánban az akkor 15 éves Khadrt, aki letartóztatása közben lelőtt egy amerikai katonát.

Ezt követően ugyanilyen ítélet született a 37 éves Szálem Ahmed Hamdán ügyében. Az Afganisztánban 2001-ben letartóztatott jemeni Hamdán, Oszama bin Ladennek, az al-Kaida vezetőjének volt sofőrje ellen a terrorizmus anyagi támogatása és összeesküvés címén emeltek vádat.

Hamdánnak ez már a második "győzelme" volt, mivel éppen az ő beadványa nyomán állapította meg tavaly júniusban az amerikai legfelsőbb bíróság, hogy George Bush elnök túllépte hatáskörét azzal az alkotmánysértő rendelettel, amely szerint a terrorizmus gyanújával a guantánamói támaszponton őrzött külföldi foglyok fölött különleges katonai bíróságok ítélkezzenek. A kongresszus ezt követően fogadta el azt a törvényt, amely lehetővé teszi, hogy polgári bíróságok helyett katonai törvényszékek ítélkezzenek a terrortevékenységgel gyanúsított személyek felett. A jogszabály az "illegális ellenséges harcosokra" is vonatkozik.

Noha a bírók megszüntették az eljárást, ez nem jelenti azt, hogy a két vádlott szabadon távozhat, mivel az amerikai törvények szerint "ellenséges harcos" státusuk alapján a terrorizmus elleni háború végéig vádemelés nélkül is fogva tarthatóak.

Szemantikai kérdés

Az ítéletekre reagálva a Pentagon szóvivője kijelentette, hogy az ügy nem sokkal több mint egy szemantikai kérdés. Jeffrey Gordon rámutatott, hogy a guantánamói támaszponton olyan foglyokat őriznek, akik "illegális ellenséges harcosként" működtek.

Gregory McNeal jogászprofesszor arra hívta fel a figyelmet, hogy semmi nem akadályozza meg a védelmi minisztériumot abban, hogy ismét bíróság elé vigye a gyanúsítottakat és "illegális ellenséges harcossá" minősítse át őket. Egy másik professzor, Carl Tobias arra hívta fel a figyelmet, hogy lehetséges az újbóli per, mivel a bírók csak visszautasították a kereseteket.

Az ügyészek már jelezték, hogy fellebbeznek, de problémát jelenthet, hogy egyelőre még nem is létezik az a bíróság, amelyhez benyújthatják fellebbezésüket.

Az amerikai kormányzat a Guantánamón őrzött mintegy 380 fogoly közül 80 ellen készül vádat emelni. Eddig három fogoly ellen emelt vádat, Khadr és Hamdán mellett az ausztráliai David Hicks ellen. Hickset március végén el is ítélték hétévi szabadságvesztésre, ám a hétfőn hozott döntések megkérdőjelezhetik az ítélet jogosságát.