Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Bush is bezárná a guantánamói fogolytábort

2006.06.21. 17:07
Az amerikai elnök Iránnal tárgyalna, Észak-Koreát óvva intette. George Bush szerdán este Bécsből Magyarországra repül, és innen üzen Európának.

Az amerikai elnök szerdán Bécsben kijelentette, hogy szeretné bezárni a guantánamói fogolytábort, és szeretné hazaküldeni a foglyokat is, de a lefogottak egy része hidegvérű gyilkos, akit nem lehet az utcára engedni, mert az mások életét veszélyeztetné, és bíróság elé kell állítani őket.

George Bush - aki népszerűségvesztésével kapcsolatban is kellemetlen kérdéseket kapott a Hofburgban tartott sajtóértekezleten - úgy magyarázta, hogy a szeptember 11-i merényletek Európa számára csak egy mozzanat volt, míg az amerikaiak számára "a gondolkodásmód megváltozását" jelentették.

Teheránnal is tárgyalna, de

Bush kész tárgyalóasztalhoz ülni Irán képviselőivel, ha Teherán leállítja urándúsító tevékenységét. Túl hosszúnak nevezte azonban azt a várakozási időszakot, amíg Teherán augusztus 22-én választ ad a nagyhatalmak ajánlatára. Bush hangsúlyozta, Teheránnak meg kell értenie, az Egyesült Államok és az Európai Unió egységes abban, hogy Irán nem tehet szert atomfegyvergyártó-kapacitásra, mert az katasztrófa lenne. Wolfgang Schüssel kancellár szerint az iráni válaszra,a nyugati javaslatok elfogadására itt van a kellő időpont, és Teheránnak élnie kellene ezzel a lehetőséggel.

Az észak-koreai ballisztikus rakétakísérlet lehetőségével kapcsolatban az amerikai elnök figyelmeztette Phenjant, hogy tartania kell magát a nemzetközi megállapodásokhoz, amelyek tiltják az ilyen kísérleteket. Az amerikai elnök méltatta azt a szerepet, amelyet az Európai Unió játszik a Balkán stabilizálásában. Hangsúlyozta, hogy ebben Ausztria lényeges feladatot tölt be, és az Egyesült Államok támogatja az EU céljait.

Érkezik Magyarországra

Wolfgang Schüssel kancellár nagyon termékenynek és pozitívnak értékelte a csúcstalálkozót. A Közel-Kelettel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a Hamász kormányának el kell fogadnia az útitervet, mert csak ennek alapján teremthető béke a térségben. José Manuel Barrosó, az EU bizottságának elnöke mindenekelőtt annak fontosságát emelte ki, hogy a csúcstalálkozó eredményeként stratégiai partneri együttműködés fog kibontakozni az energia kérdésében az Egyesült Államok és az Európai Unió között.

Az amerikai elnök a bécsi látogatása után, szerdán este repülővel Magyarországra utazik, ahol találkozik a köztársasági elnökkel, a miniszterelnökkel is. Bush csütörtökön utazik el Budapestről.