Diána
11 °C
22 °C

Eminemmel kínozták a guantanamói foglyokat

2004.05.14. 11:14
Kutyákat uszítottak a foglyokra, stroboszkópokkal és hangos zenáével kínozták őket - számolt be a guantanamói börtönállapotokról Geroge W. Bushnak címzet nyílt levelében két volt fogoly. Az al-kaidások elkülönítését szolgáló börtönben is gyakori volt a meztelenkedés. Az amerikaiak tagadják a vádakat.
Nyilt levében számolt be az őket ért megaláztatásokról két, korábban a guantanamói bázison fogva tartott brit állampolgár - jelentette a BBC. A nemrégiben szabadult Shafiq Rasul és Asif Iqbal szerint az őrök stroboszkópokkal, kutyákkal és hangos zenével - általában Eminem számaival - zaklatták a fogva tartott al-kaidás és tálib foglyokat.

Ejtették a vádakat

A brit állampolgárok a Tony Blair és Bush megállapodása alapján térhettek haza, katonai kísérettel. Nagy-Britanniában aztán a vádakat ejtve szabadlábra helyezték őket.

A két egykori fogoly beszámolója szerint a kihallgatásokon órákig kellett összebilincselt kézzel-lábbal kuporogniuk. Kisebb kihágások miatt gyakorta lemeztelenítéssel büntették őket, még akkor is, ha a börtönőrnők is jelen voltak - írja a BBC.

Bármit bevallottak volna

"Azt mondták, bármit megtehetnek velünk" - írják Bush amerikai elnöknek címzett nyilt levelükben. A kínzások hatására hamisan azt vallották, hogy ők szerepelnek azon a 2000 augusztusi videófelvételen, melyen Oszama bin Laden is látható.

Tagadnak

"Soha nem alkalmaztunk ilyen technikákat" - tagadta a vádakat az AP kérdésére egy Guantanamón szolgáló amerikai tisztviselő. Az al-kaidás gyanúsítottak elkülönítésére szolgáló börtönben több visszaélést tapasztalt a Nemzetközi Vöröskereszt is, a New York Times szerint is gyakoriak voltak a kínzások.
Bővebben: Vízbefojtással fenyegetik az al-kaidásokat>>

15%
4990 Ft
4242 Ft
15%
3499 Ft
2975 Ft