Benedek
-5 °C
5 °C

Vallomásért több víz jár a tálib foglyoknak

2003.01.20. 15:02
Még mindig több mint hatszáz foglyot tartanak fogva jogcím nélkül az amerikaiak a guantanamói támaszponton. A 40 fokos hőségben raboskodók napi vízadagját egy pohárról egy literre emelték, ha "jól viselkednek."
A guantanamói támaszponton jelenleg 41 különböző nemzetiséghez tartozó 620 "ellenséges harcost" őriznek, anélkül, hogy a fogvatartás jogcímét, a foglyok státuszát tisztázták volna. A madridi El País kiküldött tudósítója szerint a foglyok közül mintegy százról ma már bizonyosan tudják, hogy nem terrorista, mégsem merik szabadon bocsátani őket, noha az amerikai titkosszolgálat egyes szakértői is ezt javasolják. A helyszínen uralkodó katonai bürokrácia sem könnyíti meg ezeknek a foglyoknak a sorsát. Közülük többen is elmebetegek lettek, tízen öngyilkossági kísérletet követtek el, és 7 százalékuk pszichológiai kezelés alatt áll.

Hetente kétszer zuhany

A foglyok 2,4-szer 2,1 méteres cellájukat csak hetente kétszer hagyhatják el - megbilincselve és felügyelet alatt -, amikor is zuhanyoznak (10 perc), borotválkoznak (5 perc) és testgyakorlatot végeznek (20 perc). Hajnali ötkor kelnek, és egész nap imádkoznak, énekelnek és a Koránt olvassák. Ezen kívül sakkoznak, levelet írnak és beszélgetnek. Naponta háromszor kapnak enni, és az El Paísnak nyilatkozó egyik amerikai orvos kiemelte, hogy egy év alatt átlag hét kilót híztak.

Információért árnyék

A foglyokat újra és újra kihallgatják arról, hogy mit tudnak az al Kaidáról és tevékenységéről. Ezek a kihallgatások minden esetben igen hosszúak. A foglyok az általuk szolgáltatott információk fejében kedvezményekben részesülhetnek, például árnyasabb cellába kerülhetnek, ami a 45 fokos melegben nagy könnyebbség. A jól viselkedő foglyok napi vízadagját egy literre emelik, a szokásos napi egy pohárról.

Amnesztia ?

Ugyanakkor "bizonyos források szerint" a cél jelenleg a lehető legtöbb fogoly szabadlábra helyezése, és helyek felszabadítása "egy esetleges iraki konfliktus fényében" - írja a spanyol la. Az El País fejezésül idézi a támaszpont egyik amerikai katonatisztjének szavait: - Addig leszünk itt, amíg meg nem nyerjük a háborút a terrorizmus ellen, és azt hiszem, ez eltarthat egy ideig.