Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Száz foglyot engednek el Guantamóról

2003.12.01. 11:16
Kapcsolódók (8)
Az Egyesült Államok száz, a Guantanamói támaszponton őrzött fogoly szabadon bocsátását tervezi. Az emberek többségét a 2001 végi afganisztáni háború idején fogták el, de hivatalosan sohasem emeltek ellenük vádat. Emberjogi szervezetek többször tiltakoztak amiatt, hogy a bebörtönzött embereket nem minősítették hadifogollyá sem, így Genfi Konvenció előírásait sem alkalmazták az amerikai hatóságok.
Pillanatnyilag 660 embert tartanak fognak az amerikaiak a kubai Guantanamo-öbölben fekvő támaszponton felépített börtönben. A mintegy negyven különböző nemzetiségű foglyok többségét azzal gyanúsítják, hogy részt vettek terrortámadások kitervelésében, megszervezésében, végrehajtásában vagy illegális fegyveres harcokban. A férfiak többségét a terrorizmus ellen indított háború afganisztáni hadműveletei során vették őrizetbe az amerikai hatóságok, főleg 2001 végén. A foglyokat 2002 januárjában szállították Kubába.

Státusz nélkül

A foglyokat hivatalosan sohasem vádolták meg, és védőik szerint az elmúlt két év során velük sem találkozhattak. Az amerikaiak ugyan többször kihallgatták az őrizetbe vetteket, ám hivatalosan sohasem nyilvánították őket hadifogollyá. Az Amnesty International, és több más emberjogi szervezet többször felszólította az Egyesült Államokat, hogy tisztázzák a fogvatartottak státuszát, jelentette a BBC.

Először a fiatalkorúak

Jelentések szerint az amerikai hatóságok száz fogoly szabadon bocsátását tervezik. Egy neve elhallgatását kérő amerikai illetékes szerint a férfiak és fiúk december végén hagyhatják el börtönüket. A BBC-vel szemben a Time magazin körülbelül 140 ember elengedéséről tud. A lap szerint a fiatalkorúakkal kezdik a sort. Azt egyelőre nem tudni, hogy a férfiakat hazájukban bíróság elé állítják-e. Az amerikaiak korábban 88 embert engedtek el, ám közülük rengeteget letartóztattak hazatértük után.