Mátyás
-6 °C
1 °C

Venezuela és Guatemala csatázik a BT-tagságért

2006.10.17. 06:41
Argentína helyéért folyik a harc az ENSZ Biztonsági Tanácsában, a jelek szerint Guatemala nagyobb eséllyel pályázhat a megüresedő helyre.

Elhalványodott az esély Venezuela számára, hogy megszerezze az ENSZ Biztonsági Tanácsában a latin-amerikai országoknak fenntartott helyet, miután a szavazás tizedik fordulójában az Egyesült Államok által támogatott Guatemala jelentősen több szavazatot nyert el.

A választásra jogosult ENSZ-közgyűlés hétfőn tíz alkalommal tartott titkos szavazást. Már az első fordulóban beválasztották a BT nem állandó tagjai közé a Dél-Afrikai Köztársaságot, Indonéziát, Olaszországot Belgiumot, amelyek 2007. január 1-jétől váltják fel Tanzániát, Japánt, Dániát és Görögországot. Dél-Afrika most először került be a BT-be.

Intenzív lobbizás

Venezuela és Guatemala hónapok óta intenzív diplomáciai tevékenységet folytat, hogy minél több országot állítson maga mellé a BT-ben jelenleg Argentína által birtokolt hely megszerzéséért. Az inkább az Egyesült Államok és a Venezuela között a befolyásért vívott küzdelemnek tekintett szavazás a latin-amerikai országokat is megosztotta: Argentína, Brazília, Paraguay, Uruguay és Bolívia a Hugo Chávez vezette Venezuelát pártolja, Mexikó, Kolumbia és a közép-amerikai országok többsége viszont Guatemalát támogatja.

Diplomaták arra számítanak, hogy az Egyesült Államok és Venezuela intenzív lobbizást folytat a szavazás folytatásának kedd reggelre kitűzött időpontja előtt. Több ország ENSZ-nagykövete azt mondta, hogy az Amerika-ellenes koalíció összekovácsolásán fáradozó Hugo Chávez nem szerzett új barátokat magának, amikor szeptemberben az ENSZ-közgyűlés ülésszakán felszólalva ördögnek és zsarnoknak nevezte George Bush amerikai elnököt.

Sokadik forduló

A Biztonsági Tanácsnak öt állandó és tíz nem állandó tagja van. Utóbbiakat két évre választja meg az ENSZ-közgyűlés, mégpedig úgy, hogy ötöt az egyik évben, a másik ötöt pedig a következő évben. A megválasztáshoz legalább kétharmados többség szükséges, ami azt jelenti, hogy a 192 tagállam közül minimum 125 támogatását el kell nyernie a jelöltnek. A tizedik fordulóban Guatemala már 110 szavazatot kapott, Venezuela pedig csak 77-et, miközben a hatodik fordulóban még 93-93 szavazattal egyenlőre állt a küzdelem a két ország között.

A választási szabályok lehetővé teszik, hogy a titkos szavazás akár a végtelenségig folytatódjon, ha egyik jelölt sem lép vissza. A következő fordulókban azonban nyitott lesz a szavazás, azaz a latin-amerikai/karibi térség bármelyik országára lehet szavazni a két hivatalos jelölten kívül.

A leghosszabb csata 1979-ben kezdődött. Akkor Kuba és Kolumbia volt a két jelölt, és két és fél hónap elteltével, 1980. január 7-én a 155. fordulóban nevető harmadikként Mexikó került be a Biztonsági Tanácsba. Ez most sem kizárt, ráadásul éppen Mexikó már kapott is egy szavazatot a hétfői szavazás egyik fordulójában.

A Biztonsági Tanács nem állandó tagja még Peru, a Kongói Köztársaság, Ghána, Katar és Szlovákia, mandátumuk 2008. január 1-jéig tart.