Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Giuliani is beszáll

2007.02.05. 22:20
Bármennyire népszerű országos szinten is New York polgármestere, Rudolph Giulianinak komoly gondjai lehetnek, hogy győztesként kerüljön ki a Republikánus Párt hosszú előválasztási akadályfutásából. A párt konzervatív magja számára ugyanis kevésbé elfogadhatóak mérsékelt nézetei a fegyvertartást, a művi vetélést és az azonos neműek közötti párkapcsolatot illetően.

Az amerikai elnökségre pályázó politikusok között az országos szinten talán legelfogadottabb Rudolph Giuliani, New York volt polgármestere hétfőn hivatalosan is megerősítette: részt vesz a választási küzdelemben.

A 2001-es terrormerényletek után határozott fellépésével nagy ismertségre és népszerűségre szert tett republikánus politikus már korábban közölte, foglalkozik az elnökség gondolatával. Több más politikustársához hasonlóan ő is megalakította a jelöltségét előkészítő bizottságot, ami lehetővé tette számára, hogy több pénzt fordíthasson politikai szereplésekre, és a közvélemény kóstolgatására még elkötelezettség nélkül több helyen megforduljon az országban.

Már volt befutóesélyes

A Time című magazin január végi közvélemény-kutatása szerint, ha akkor rendezték volna meg a választást, neki lett volna a legnagyobb esélye: az amerikaiak 56 százaléka rá szavazott volna. Őt követte népszerűségben a demokrata párti Hillary Clinton 51, majd John McCain és Barack Obama republikánus, illetve demokrata párti szenátor 50-50 százalékos támogatottsági mutatóval. A volt New York-i polgármester mindeddig nem kötelezte el magát. A legtöbb, amit kijelentett, az az volt, hogy "nagyon jónak érzékeli az esélyeit".

Most kiállhat Clintonnéval

Giuliani eddigi visszafogott fellépése az elemzőket óvatosságra intette, hiszen 2000-ben már visszalépett a megméretéstől, amikor Hillary Clintonnal szemben New York állam szenátori posztjára kacsintgatott. A politikus hétfőn regisztráltatta magát a Szövetségi Választási Bizottságnál, ezzel hivatalossá vált, hogy részt vesz a pártja elnökjelöltségéért folyó küzdelemben. Ezzel "egy szintre került" a Republikánus Párt másik két nagyágyújával, John McCain arizonai szenátorral és Mitt Romney volt massachusettsi kormányzóval, ők az esélyeiket feltérképező bizottság megalakítása után már korábban bejegyeztették magukat a választási bizottságnál.

A CNN közlése szerint Giuliani november óta több államba ellátogatott, megjelent az első előválasztások helyszínén, New Hampshire-ben, adománygyűjtő hálózatot szervezett és kampánystábot alakított. Választási elemzők szerint bármennyire népszerű országos szinten, komoly gondjai lehetnek, hogy győztesként kerüljön ki a Republikánus Párt hosszú előválasztási akadályfutásából. A párt konzervatív magja számára ugyanis kevésbé elfogadhatóak mérsékelt nézetei a fegyvertartást, a művi vetélést és az azonos neműek közötti párkapcsolatot illetően.