Jolán
2 °C
4 °C

Giuliani is beszáll

2007.02.05. 22:20
Bármennyire népszerű országos szinten is New York polgármestere, Rudolph Giulianinak komoly gondjai lehetnek, hogy győztesként kerüljön ki a Republikánus Párt hosszú előválasztási akadályfutásából. A párt konzervatív magja számára ugyanis kevésbé elfogadhatóak mérsékelt nézetei a fegyvertartást, a művi vetélést és az azonos neműek közötti párkapcsolatot illetően.

Az amerikai elnökségre pályázó politikusok között az országos szinten talán legelfogadottabb Rudolph Giuliani, New York volt polgármestere hétfőn hivatalosan is megerősítette: részt vesz a választási küzdelemben.

A 2001-es terrormerényletek után határozott fellépésével nagy ismertségre és népszerűségre szert tett republikánus politikus már korábban közölte, foglalkozik az elnökség gondolatával. Több más politikustársához hasonlóan ő is megalakította a jelöltségét előkészítő bizottságot, ami lehetővé tette számára, hogy több pénzt fordíthasson politikai szereplésekre, és a közvélemény kóstolgatására még elkötelezettség nélkül több helyen megforduljon az országban.

Már volt befutóesélyes

A Time című magazin január végi közvélemény-kutatása szerint, ha akkor rendezték volna meg a választást, neki lett volna a legnagyobb esélye: az amerikaiak 56 százaléka rá szavazott volna. Őt követte népszerűségben a demokrata párti Hillary Clinton 51, majd John McCain és Barack Obama republikánus, illetve demokrata párti szenátor 50-50 százalékos támogatottsági mutatóval. A volt New York-i polgármester mindeddig nem kötelezte el magát. A legtöbb, amit kijelentett, az az volt, hogy "nagyon jónak érzékeli az esélyeit".

Most kiállhat Clintonnéval

Giuliani eddigi visszafogott fellépése az elemzőket óvatosságra intette, hiszen 2000-ben már visszalépett a megméretéstől, amikor Hillary Clintonnal szemben New York állam szenátori posztjára kacsintgatott. A politikus hétfőn regisztráltatta magát a Szövetségi Választási Bizottságnál, ezzel hivatalossá vált, hogy részt vesz a pártja elnökjelöltségéért folyó küzdelemben. Ezzel "egy szintre került" a Republikánus Párt másik két nagyágyújával, John McCain arizonai szenátorral és Mitt Romney volt massachusettsi kormányzóval, ők az esélyeiket feltérképező bizottság megalakítása után már korábban bejegyeztették magukat a választási bizottságnál.

A CNN közlése szerint Giuliani november óta több államba ellátogatott, megjelent az első előválasztások helyszínén, New Hampshire-ben, adománygyűjtő hálózatot szervezett és kampánystábot alakított. Választási elemzők szerint bármennyire népszerű országos szinten, komoly gondjai lehetnek, hogy győztesként kerüljön ki a Republikánus Párt hosszú előválasztási akadályfutásából. A párt konzervatív magja számára ugyanis kevésbé elfogadhatóak mérsékelt nézetei a fegyvertartást, a művi vetélést és az azonos neműek közötti párkapcsolatot illetően.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?