Valér
4 °C
8 °C

Letartóztatták az azeri ellenzék vezérét

2005.10.17. 20:02
Bár hívei tömegtüntetésekkel készültek fogadni, nem érkezett haza az azeri ellenzék vezére. A Londonból Bakiba tartó Raszul Gulijevet az ukrán hatóságok tartóztatták le egy százmillió dolláros sikkasztás gyanúja miatt kiadott nemzetközi elfogatóparancs alapján.

Nemzetközi körözés alapján Ukrajnában őrizetbe vették az azeri ellenzék hazafele tartó vezérét. Raszul Gulijev ellen a kilencvenes évek közepén indítottak büntetőeljárást százmillió dolláros sikkasztás gyanújával.

Gulijev hazatérésének hírére Azerbajdzsánban is pattanásig feszült a helyzet. Az ellenzék tömegtüntetéssel akarta köszönteni hazatérő vezérét, ezért az azeri hatóságok rendőrkordont vontak a reptér köré, ahova csak a repülőjeggyel rendelkezőket engedik be.

Az azeri hatóságok emellett Gulijev mintegy 35 hívét is őrizetbe vették a közrend felforgatásának a vádjával. A bakui belvárosban katonai teherautók és páncélozott szállító harcjárművek cirkálnak.

Gulijev repülőgépe Londonból indult, majd a Krím-félszigeten lévő Szimferopolban szállt le, ahol előállították. A kijevi belügyminisztérium egyik szóvivője szerint jelenleg a légikikötőben tartják fogva, s vizsgálják úti okmányait. Gulijev családjának két tagja, valamint két brit állampolgár társaságában tartott Bakuba. A szimferopoli repülőtéren azeri illetékesekkel is tárgyalt hazatérésének feltételeiről.

Gulijev a kilencvenes években az azeri parlament elnöke volt. Emellett egy olajfinomító vezetőjeként szoros kapcsolatba került az ország vezetésével, majd az igazságszolgáltatási szervek korrupció gyanújával bűnvádi eljárást indítottak ellene. Állítólag százmillió dollárnak megfelelő összeget sikkasztott el közpénzekből úgy, hogy illegálisan adott el olajat finomítójából. 1996-ban menekült az Egyesült Államokba.