Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

Gumilövedéket szeretne a német rendőrség

2007.06.04. 10:33
A leghatározottabban elítélte a hétvégi, rostocki erőszakos cselekményeket a német kancellár. Vasárnap esti televíziós nyilatkozatában Angela Merkel hangsúlyozta, hogy az erőszakot semmi nem igazolhatja. A rendőrség szakszervezete ugyanakkor felvetette, hogy engedélyezzék a gumilövedékek használatát.

A fejlett ipari államokat és Oroszországot tömörítő G8-csoport csúcstalálkozója, illetve a globalizáció elleni, szombati tüntetések - a tüntetők és a rendőrök közötti összecsapások - több mint ezer sebesültet követeltek. Több sebesült állapota súlyos.

A kancellár a kormány nevében védelmébe vette a biztonsági erőket, s reményét fejezte ki, hogy levonják a következtetéseket a hét végén történtekből. A csúcs ellen tiltakozókat ismét kizárólag békés megmozdulásokra szólította fel, hangoztatva, hogy a békés tüntetők célkitűzéseire a politikusok odafigyelnek.

Több száz rendőr sérült meg

Antiglobalisták a gyorsétteremben
Hosszú sorokban álltak a multinacionális gyorsétteremláncok rostocki üzletei előtt a megéhezett globalizációellenes mozgalmárok a hétvégén. Rostock belvárosában a várható zavargások miatt már jó előre lehúzta a rolót az összes büfé, falatozó, kolbászsütő, étterem és közért. A globalizáció jelképeinek számító amerikai gyorsétteremláncok - a McDonalds, a Pizza Hut, a Burger King és a Subway - helyi fiókjai viszont szombaton is kinyitottak - írja a Der Spiegel.
Így aztán az "Állítsuk meg a kapitalizmust!" és a "Le a globalizációval!" feliratú transzparensek árnyékában a tüntetők és a rendőrök a legnagyobb békében vártak a hamburgerre és a kólára. Nagy üzletet csinált egy olajmulti, a Total is. A tüntetők megszállták a francia cég rostocki töltőállomását és minden ehető és iható árut felvásároltak. A benzinkutasok a roham láttán az autómosóból is büfésstandot rögtönöztek. A legkelendőbb termék a sör és a péksütemény volt.

A szombati, rostocki demonstrációkban a rendőrség szerint 30 ezer, a szervezők szerint mintegy 80 ezer személy vett részt, köztük a Greenpeace nemzetközi környezetvédő mozgalom, az Attac globalizáció-ellenes szervezet, valamit baloldali és szélsőbaloldali csoportok.

Ez utóbbiak soraiból mintegy 2000 erőszakos tüntető, az úgynevezett autonómok provokálták ki - egybehangzó jelentések szerint - a súlyos összecsapásokat. A mintegy 1000 sebesült fele-fele arányban oszlott meg a rendőrök és a tüntetők között. A hatóságok több mint 100 személyt - köztük külföldieket is - őrizetbe vettek.

Komoly vita bontakozott ki arról, hogy a német rendőrség a megfelelő stratégiát követte-e a rendbontók feloszlatására. Schleswig-Holstein belügyminisztere, Ralf Stegner azt mondta: Nagyon nehéz olyan rendbontók ellen fellépni, akik békés demonstrálók mögé rejtőznek.

Az Attac elítélte az erőszakot

A rendőrség szakszervezetének vezetője a szerdán kezdődő heiligendammi G8-csúcson a legrosszabbra, az erőszak elszabadulására számít. A szakszervezet ezért sürgette, hogy a biztonsági erők hatékonyabb védelme érdekében engedélyezzék a rendőröknek gumilövedékek használatát.

A szakszervezet vezetői arra hivatkoznak, hogy ez több fejlett országban engedélyezett, s mindez szükséges ahhoz, hogy a rendőrök megvédjék magukat a köveket, gyújtóbombákat és egyéb tárgyakat dobáló támadóktól.

A történtek után lecsendesedtek a rendkívül szigorú biztonsági intézkedéseket korábban élesen elítélő hangok, sőt több magas rangú politikus még határozottabb intézkedéseket követelt az erőszak megakadályozása érdekében.

A hétvégi események jelentősen megosztották a tüntetők táborát. A részt vevő szervezetek többsége - köztük az Attac is - elítélte az erőszakos cselekményeket.