Gerzson
-3 °C
3 °C

Kartácstüzet zúdit az ellenségre az új amerikai csodafegyver

2006.01.23. 11:28
Értelmüket veszthetik a hagyományos lőfegyverek, ha sikerrel jár az ausztrál Metal Storm. A cég percenként 240 000 golyó kilövésére alkalmas fegyvere áthatolhatatlan golyófelhővel védené a harcoló alakulatokat. A prototípust februárban teszteli az amerikai hadsereg.
Csodarobot
Áthatolhatatlan golyófelhőt köp a robot

Akár rakétagránátok elleni védekezésre is használhatja az amerikai hadsereg a Metal Storm Inc. (Fémvihar Holding) új csodapuskáját, jelentette a UPI. Az amerikai hírügynökség értesülései szerint a már tesztpéldányokig jutott fejlesztés végeredményeként egy akár percenként 240 000 lövedék kilövésére is képes fegyvert állíthat elő a nyugat-virginiai székhelyű, de ausztrál tulajdonú cég.

Egy hagyományos géppuska percenként hatvan lövés leadására képes.

A Metal Storm fegyverének több trükkje is van. Az egyik, hogy a golyókat akár csoportosan is kilőheti. A másik, hogy a golyókon kívül nincs mozgó alkatrész a fegyverben, így a hüvelyek sem akadhatnak bele semmibe. A cég szerint így az eddigieknél sokkal megbízhatóbb fegyverek állíthatóak elő.

A Metal Storm az amerikai hadsereg számára önjáró robotokra és robotrepülőkre szerelhető fegyvert fejlesztett ki. A doplerradarral felszerelt fegyver az ötven méternél nem közelebről kilőtt rakétagránátokat még a levegőben megsemmisítheti.

A cég az ausztrál hadsereg számára is fejlesztett gyalogsági fegyvert. A szintén mozgó alkatrész nélküli kézipuska percenként 650 golyót tud kilőni - igaz, ehez villámkezű kezelő kell, hiszen a tár csak harminc golyós. Azonban arra is lehetőség van, hogy vegyes lövedékeket lőjön a fegyver, gránátokat is keverhet a golyók közé, így teljes tűzfedezetet tud biztosítani akár egyetlen katona.

Az ausztrál csodafegyver
Ausztrál katona a csodafegyverrel

A fegyver első prototípusai most készültek el, az amerikai hadseregnek a jövő hónapban mutatják be a kész példányokat. A Pentagon azonban eddig is komolyan vette a fejlesztést, a UPI értesülései szerint az amerikai hadügyminisztérium 975 000 dollárral támogatta eddig a fejlesztést.