Jusztina
3 °C
16 °C

9/11 terroristái alig várják 9/13-at

2004.09.10. 17:44
Az Egyesült Államokban hétfőn lejár a hadseregnél használatos támadófegyverek gyártását és lakossági eladását tiltó tízéves tilalom, de a republikánus párti törvényhozók nem hajlandók napirendre tűzni meghosszabbítását. Több szervezet ellenkapmányba kezdett, és azt hangoztatják, a tilalom feloldása a terroristáknak kedvez.
George Bush elnök szóvivőjének közlése szerint ugyan egyetért a tilalom fenntartásával, de párthívei a kongresszusban addig semmit sem tesznek, amíg az elnök kifejezetten nem kéri őket.

A tízéves moratórium megszüntetésének első számú szószólója a nagy hatalmú Országos Lőfegyver-egyesület (NRA), amelyet szoros szálak fűznek a Republikánus Párthoz. A négymillió tagot számláló érdekszervezet éves költségvetése kétszázmillió dollár és 2002-ben 2,27 millió dollárt fordított washingtoni lobbitevékenységre.

Sok az ellenző is

A meghosszabbítást szorgalmazzák ugyanakkor a különféle emberi jogi csoportok és a rendőrszakszervezetek is. Rendőrtisztek rámutatnak, hogy miközben Washingtonban a terrorizmus elleni harcról szónokolnak, most semmit sem tesznek annak megakadályozására, hogy bárki korlátozás nélkül veszélyes fegyverekhez juthasson.

John Kerry szenátor, a Demokrata Párt elnökjelöltje azt nyilatkozta, hogy George Bush a rendőröket árulja el azzal, hogy a kisujját sem mozdítja a tilalom meghosszabbításáért.

A Bill Clinton elnöksége alatt jóváhagyott törvény tizenkilenc katonai támadófegyvert helyezett tilalmi listára, köztük az olyan népszerű géppisztolyokat, mint az AK-47-es, a Kalasnyikov és az Uzi, valamint megtiltotta az olyan tárak árusítását, amelybe tíz tölténynél több fér.

Kampány a tilalom meghosszabbításáért

Az amerikai lapokban pénteken megjelent egész oldalas hirdetés arra figyelmeztet, hogy "9/11 terroristái alig várják 9/13-at", azaz a szeptember 11-i terrortámadást elkövető al-Kaida előre örül, hogy a tilalom szeptember 13-án lejár.

A hirdetésen Oszama bin-Laden látható szelíd mosollyal az arcán, Kalasnyikovval a kezében, és egy idézet az al-Kaida kiképzési kézikönyvéből: "Az olyan országokban, mint az Egyesült Államok teljesen törvényes bizonyos lőfegyvertípusok tartása. Ha ilyen országban élsz, szerezz be legálisan támadófegyvert, lehetőleg AK-47-est vagy annak változatait."

A hirdetők felszólítják Bush elnököt, hogy ne állja útját a tilalom megújításának, aminek a következményeként bármilyen terrorista szabadon besétálhat az Egyesült Államok fegyverüzleteibe, hogy AK-47-est, Uzit vagy más gyorstüzelésű katonai géppisztolyt vásároljon.

A fegyvertartást támogató csoportok honlapjain elhelyezett órákon már folyik a visszaszámlálás.