Árpád
-2 °C
4 °C

9/11 terroristái alig várják 9/13-at

2004.09.10. 17:44
Az Egyesült Államokban hétfőn lejár a hadseregnél használatos támadófegyverek gyártását és lakossági eladását tiltó tízéves tilalom, de a republikánus párti törvényhozók nem hajlandók napirendre tűzni meghosszabbítását. Több szervezet ellenkapmányba kezdett, és azt hangoztatják, a tilalom feloldása a terroristáknak kedvez.
George Bush elnök szóvivőjének közlése szerint ugyan egyetért a tilalom fenntartásával, de párthívei a kongresszusban addig semmit sem tesznek, amíg az elnök kifejezetten nem kéri őket.

A tízéves moratórium megszüntetésének első számú szószólója a nagy hatalmú Országos Lőfegyver-egyesület (NRA), amelyet szoros szálak fűznek a Republikánus Párthoz. A négymillió tagot számláló érdekszervezet éves költségvetése kétszázmillió dollár és 2002-ben 2,27 millió dollárt fordított washingtoni lobbitevékenységre.

Sok az ellenző is

A meghosszabbítást szorgalmazzák ugyanakkor a különféle emberi jogi csoportok és a rendőrszakszervezetek is. Rendőrtisztek rámutatnak, hogy miközben Washingtonban a terrorizmus elleni harcról szónokolnak, most semmit sem tesznek annak megakadályozására, hogy bárki korlátozás nélkül veszélyes fegyverekhez juthasson.

John Kerry szenátor, a Demokrata Párt elnökjelöltje azt nyilatkozta, hogy George Bush a rendőröket árulja el azzal, hogy a kisujját sem mozdítja a tilalom meghosszabbításáért.

A Bill Clinton elnöksége alatt jóváhagyott törvény tizenkilenc katonai támadófegyvert helyezett tilalmi listára, köztük az olyan népszerű géppisztolyokat, mint az AK-47-es, a Kalasnyikov és az Uzi, valamint megtiltotta az olyan tárak árusítását, amelybe tíz tölténynél több fér.

Kampány a tilalom meghosszabbításáért

Az amerikai lapokban pénteken megjelent egész oldalas hirdetés arra figyelmeztet, hogy "9/11 terroristái alig várják 9/13-at", azaz a szeptember 11-i terrortámadást elkövető al-Kaida előre örül, hogy a tilalom szeptember 13-án lejár.

A hirdetésen Oszama bin-Laden látható szelíd mosollyal az arcán, Kalasnyikovval a kezében, és egy idézet az al-Kaida kiképzési kézikönyvéből: "Az olyan országokban, mint az Egyesült Államok teljesen törvényes bizonyos lőfegyvertípusok tartása. Ha ilyen országban élsz, szerezz be legálisan támadófegyvert, lehetőleg AK-47-est vagy annak változatait."

A hirdetők felszólítják Bush elnököt, hogy ne állja útját a tilalom megújításának, aminek a következményeként bármilyen terrorista szabadon besétálhat az Egyesült Államok fegyverüzleteibe, hogy AK-47-est, Uzit vagy más gyorstüzelésű katonai géppisztolyt vásároljon.

A fegyvertartást támogató csoportok honlapjain elhelyezett órákon már folyik a visszaszámlálás.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?