Ágnes
-1 °C
2 °C

Gond nélkül vehetnek fegyvert a terroristák

2005.03.09. 14:49
Különösebb gond nélkül vásárolt fegyvert az Egyesült Államokban több tucat terrorista. Az amerikai törvények nem tiltják, hogy terroristagyanús személyek fegyvert vásároljanak. Így ha egy feltételezett terrorista legálisan tartózkodik az Egyesült Államokban, nem volt elítélve és nem elmebeteg, bármikor kaphat engedélyezett lőfegyvert.

Több tucatnyi terroristagyanús személy kapott fegyvervásárlási engedélyt az Egyesült Államok kormányától, tárta fel a washingtoni törvényhozás pártoktól független Kormányzati Ellenőrzéi Irodája (GAO). A jelentés szerint az FBI, a CIA és az egyéb amerikai titkosszolgálatok figyelőlistáin szereplő személyek az amerikai törvények kiskapuit kihasználva szereztek fegyverviselési engedélyt, jelentette a Reuters.

Változtatnának

A jelenlegi rendelkezések szerint az, aki a titkosszolgálatok gyanúja szerint terrorista, még nem tiltódik el automatikusan a fegyverviseléstől. Robert Mueller, az FBI igazgatója szerint törvényi változásra van szükség, írja a Reuters.

Mint mondta, ha az FBI tudomására jut, hogy egy terroristagyanús személy próbál fegyvert vásárolni, azt általában megakadályozzák. A problémát az jelenti, hogy a jelenlegi előírások szerint annak kell csupán utánanézni, hogy a vásárló büntetlen előéletű, szellemileg egészséges és legálisan tartózkodik az Egyesült Államokban.

Amennyiben ezeknek a feltételeknek megfelel, megvásárolhatja a fegyvert.

Gond nélkül

A GAO negyvennégy gyanús fegyvervásárlás papírjait vizsgálta. Harmincöt esetben a terroristagyanús személyek listáján szereplők, mivel a többi feltételnek megfeleltek, akadálytalanul jutottak fegyverhez. A vizsgálat óta eltelt négy hónapban újabb tizennégy terroristagyanús igénylőből tizenkettő jutott fegyverhez.

A GAO által feltártak máris belpolitikai csatározáshoz vezettek. A szigorúbb fegyverviselési szabályokat követelő baloldali csoportok máris a hihetetlenül hatékonyan lobbizó Nemzeti Puskaszövetséget (NRA) hibáztatják a gyenge szabályozásért. Az elnökválasztás alatt mind Bush, mind kihívója, John Kerry kegyeit elnyerő NRA a fegyvertartók magánszférájára hivatkozva akadályozza a szigorúbb ellenőrzési szabályok bevezetését.

Szükséges lehet

Az NRA szerint semmi probléma sincs a szabályozással. "Nem hiszem, hogy további törvényekre lenne szükség", nyilatkozta a Reutersnek Wayne LaPierre, az NRA alelnöke. Frank Lautenberg, New Jersey demokrata szenátora mégis kérdéssel fordult Alberto Gonzales igazságügyi miniszterhez, nem lenne-e szükséges a terroristagyanús személyeket eltiltani a fegyvervásárlástól. Lautenberg azt is el szeretné érni, hogy visszavonják azt a tavalyi törvényt, miszerint a fegyvervásárlók adatait mindössze huszonnégy órán át kell tárolni. A szenátor a terroristagyanús fegyvervásárlók adatait tíz évre archiválná.