Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fegyvert minden pilótafülkébe

2002.07.11. 11:16
Elfogadta az amerikai képviselőház a pilóták fegyverviselését engedélyező törvény tervezetét. Bár a pilóták kétharmada szívesen hordana magánál pisztolyt, a tervezet elbukhat a szenátusban. Bush elnök és kormánya határozottan ellenzi a tervezetet, véleményük szerint nem megoldás a terrorizmusra az, ha felfegyverzett pilóták vezetnék az utasszállító repülőket.
Felfegyverkezhetnek a pilóták, legalábbis az Egyesült Államok kongresszusának alsóháza nagy többséggel megszavazta azt a javaslatot, hogy a polgári repülés pilótái maroklőfegyverekkel védekezhessenek a gépeltérítők ellen. A javaslat azonban a szenátusban még elbukhat, és Bush kormánya sem támogatja a döntést.

Fegyvert minden pilótának

Háromnegyedes többséggel, 310-113 arányban fogadta el a képviselőház a pilóták fegyverviselését engedélyező javaslatot. A tervezet a pilóták megfelelő kiképzéséhez köti a fegyverviselés engedélyezését, azonban - szemben az eredeti, a személyes védelmet 1400 pilóta számára engedélyező elképzeléssel - a tervezet hatályát kiterjesztette minden olyan pilótára, aki igényt nyújt be. "Ha a döntés jó a pilóták két százalékának, miért ne engedélyeznénk az összesnek" - indokolta a ház döntését Peter DeFazio demokratapárti képviselő a CNN-nek.

Nem megoldás

A törvénytervezet kötelezővé tenné a légikísérők önvédelmi kiképzését is. Bár a tervezet könnyen szerzett többséget a képviselőházban, a szenátusban elbukhat a javaslat. Ellenzi a most elfogadott javaslatot George W. Bush kormánya is, az elnök korábban már elvetette a pilóták felfegyverzését. "Nem változott az álláspontunk a kérdésben, az elnök több közlekedésbiztonsági szakértőt is meghallgatott, véleményük szerint a felfegyverzés nem megoldás" - mondta el Claire Buchan fehér házi szóvivő a CNN-nek. Nem nyilatkozott azonban arról, hogy Bush megvétózza-e a törvényt, ha a szenátus elfogadná a javaslatot.

A pilóták fegyverkeznének

Ellenzi a pilóták lőfegyverekkel történő felszerelését John Magaw, a Közlekedésbiztonsági Tanács vezetője is, bár a tanács hamarosan dönt a sokkolók használatának engedélyezéséről a repülőgépeken. A pilóták körében nagyon népszerű a fegyverbirtoklás engedélyezésének gondolata. Áprilisban az American Airlines és a megszűnt TWA - a két társaság gépeit térítették el a szeptember 11-i terrortámadások során - 13 ezer pilótáját képviselő Egyesült Pilótaszövetség honlapján tett közzé felhívást a lőfegyverek engedélyezése érdekében.

Felmérések szerint a szervezet pilótáinak 78 százaléka, a 62 ezer amerikai és kanadai pilótát tömörítő Légitársasági Pilóták Szövetsége tagjainak 73 százaléka támogatja a lőfegyverek birtoklásának engedélyezését. "A pilóták felfegyverzése az utolsó védvonal, mielőtt az F-16-osok lelőnék a repülőt" - mondta Rob Sproc, az Egyesült Pilótaszövetség tagja a CNN-nek, arra utalva, hogy szeptember 11-e óta a légierő utasítást kapott az eltérített repülőgépek lelövésére.