Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Fegyvert minden pilótafülkébe

2002.07.11. 11:16
Elfogadta az amerikai képviselőház a pilóták fegyverviselését engedélyező törvény tervezetét. Bár a pilóták kétharmada szívesen hordana magánál pisztolyt, a tervezet elbukhat a szenátusban. Bush elnök és kormánya határozottan ellenzi a tervezetet, véleményük szerint nem megoldás a terrorizmusra az, ha felfegyverzett pilóták vezetnék az utasszállító repülőket.
Felfegyverkezhetnek a pilóták, legalábbis az Egyesült Államok kongresszusának alsóháza nagy többséggel megszavazta azt a javaslatot, hogy a polgári repülés pilótái maroklőfegyverekkel védekezhessenek a gépeltérítők ellen. A javaslat azonban a szenátusban még elbukhat, és Bush kormánya sem támogatja a döntést.

Fegyvert minden pilótának

Háromnegyedes többséggel, 310-113 arányban fogadta el a képviselőház a pilóták fegyverviselését engedélyező javaslatot. A tervezet a pilóták megfelelő kiképzéséhez köti a fegyverviselés engedélyezését, azonban - szemben az eredeti, a személyes védelmet 1400 pilóta számára engedélyező elképzeléssel - a tervezet hatályát kiterjesztette minden olyan pilótára, aki igényt nyújt be. "Ha a döntés jó a pilóták két százalékának, miért ne engedélyeznénk az összesnek" - indokolta a ház döntését Peter DeFazio demokratapárti képviselő a CNN-nek.

Nem megoldás

A törvénytervezet kötelezővé tenné a légikísérők önvédelmi kiképzését is. Bár a tervezet könnyen szerzett többséget a képviselőházban, a szenátusban elbukhat a javaslat. Ellenzi a most elfogadott javaslatot George W. Bush kormánya is, az elnök korábban már elvetette a pilóták felfegyverzését. "Nem változott az álláspontunk a kérdésben, az elnök több közlekedésbiztonsági szakértőt is meghallgatott, véleményük szerint a felfegyverzés nem megoldás" - mondta el Claire Buchan fehér házi szóvivő a CNN-nek. Nem nyilatkozott azonban arról, hogy Bush megvétózza-e a törvényt, ha a szenátus elfogadná a javaslatot.

A pilóták fegyverkeznének

Ellenzi a pilóták lőfegyverekkel történő felszerelését John Magaw, a Közlekedésbiztonsági Tanács vezetője is, bár a tanács hamarosan dönt a sokkolók használatának engedélyezéséről a repülőgépeken. A pilóták körében nagyon népszerű a fegyverbirtoklás engedélyezésének gondolata. Áprilisban az American Airlines és a megszűnt TWA - a két társaság gépeit térítették el a szeptember 11-i terrortámadások során - 13 ezer pilótáját képviselő Egyesült Pilótaszövetség honlapján tett közzé felhívást a lőfegyverek engedélyezése érdekében.

Felmérések szerint a szervezet pilótáinak 78 százaléka, a 62 ezer amerikai és kanadai pilótát tömörítő Légitársasági Pilóták Szövetsége tagjainak 73 százaléka támogatja a lőfegyverek birtoklásának engedélyezését. "A pilóták felfegyverzése az utolsó védvonal, mielőtt az F-16-osok lelőnék a repülőt" - mondta Rob Sproc, az Egyesült Pilótaszövetség tagja a CNN-nek, arra utalva, hogy szeptember 11-e óta a légierő utasítást kapott az eltérített repülőgépek lelövésére.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!