Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tony Blair felesége perli a brit kormányt

2002.08.07. 10:52
Perelhetik a brit kormányt az egykori nepáli brit gurkák, erről döntött kedden egy londoni bíróság. Az állítólag diszkriminált katonák jogi képviselője Tony Blair brit miniszterelnök felesége, Cherie Booth lesz.
A nepáli gurkák azt állítják, hogy szolgálati idejük alatt és után legalább húsz különféle módon diszkriminálták őket. Ezért a nepáli katonák ügyvédje, Cherie Booth egy kétmillió fontos kártérítési követelést nyújtott be a Védelmi Minisztériumhoz még májusban - adta hírül a BBC. A londoni bíróság a felperes érveinek tanulmányozása után kedden úgy döntött, hogy az eset tárgyalható, és felszólította a minisztériumot, hogy legkésőbb szeptember 9-ig gyűjtse össze saját érveit. A gurkákat képviselő ügyvédi iroda karácsony előtt várja a végső döntést.

A gurkák
Gurkának az egykori brit gyarmat, Nepál katonáit nevezik. A gurkák India, Nepál és az Egyesült Királyság által kötött 1947-es háromoldalú szerződés alapján az indiai hadsereghez kerültek. A nepáli katonák már 1815 óta harcolnak a brit hadsereg kötelékében, és részt vettek a Falkland-szigeteki bevetéseken, az Öböl-háborúban, de harcoltak Boszniában, Koszovóban, Sierra Leonéban és Afganisztánban is. Az elmúlt mintegy 200 éveben a körülbelül 60 ezer gurka vesztette életét különböző harcokban a britek oldalán.
Alacsony fizetést kaptak

A katonák azt kifogásolják, hogy egy 1947-es egyezmény értelmében a nepáliak az indiai hadsereghez tartoznak, így az ottani fizetésük és emiatt nyugdíjuk is alacsonyabb, mint brit társaiknak. A gurkák azt állítják, hogy mintegy 30 ezer egykori nepáli katonának vagy túl alacsony a nyugdíja, vagy meg sem kapja azt. Továbbá az özvegyek sem kapják meg a briteknél szokásos kompenzációt az elvesztett családtag után. A gurkák szerint az alacsonyabb fizetés mellett ők kevesebb eltávozást kaphattak, más szabályok vonatkoztak ruházkodásukra, valamint vallásgyakorlásukra is.

A Védelmi Minisztérium azonban azt állítja, hogy mindig is jól bántak a gurkákkal, megbecsülték szolgálatukat, és annak megfelelően fizették őket.

Blairné a kormány ellen

Az emberi jogi esetekre specializálódott Cherie Boothnak nem ez lesz az első esete, amikor az alperes a férje vezette brit kormány. Két évvel ezelőtt egy olyan keresetet nyújtott be a kormány ellen, amelyben azt követelte, hogy az állam magasabb összegű gyermektámogatást adjon a kisgyermekes családoknak. Ez az ügy hamarosan az Európai Bíróság elé kerül.